Documentaire over unieke prestatie Jean-Paul Praet tijdens Nacht van Vlaanderen in Torhout zondag op televisie

Sporza lanceert op zondag 14 februari De Nacht van Vlaanderen , een Vlaamse documentairefilm waarin Ruben Van Gucht voor het eerst in de geschiedenis het buitengewone verhaal vertelt van de nu voor het grote publiek nog onbekende Jean-Paul Praet, de ultraloper die in 1986 tijdens de Nacht van Vlaanderen in Torhout een wereldprestatie neerzette.

Jean-Paul Praet in 2013.© JS
Jean-Paul Praet in 2013.© JS

In het rijtje wereldrecordhouders – Bolt, El Guerrouj, Bekele, Komen, Gebrselassie – hoort ook een Belg: Jean-Paul Praet (65). Niemand op deze planeet liep ooit sneller over 100 kilometer. Praet, uit Denderleeuw, deed het in 1986 aan een duizelingwekkend gemiddelde van 16,5 km per uur, op West-Vlaamse wegen, tijdens nachtelijke uren én met duizenden mensen aan de kant van de weg.

In een eenmalige documentairefilm brengt Ruben Van Gucht het nooit eerder vertelde verhaal van ultraloper Jean-Paul Praet, de man die tijdens de Nacht van Vlaanderen in 1986 in Torhout een wereldprestatie neerzette en daarmee nog steeds bovenaan de tabel staat. Of tenminste, zou moeten staan.

Jean-Paul Praet won in 1993voor de zevende keer de 100 km tijdens de Nacht van Vlaanderen.© ARCHIEF BELGA
Jean-Paul Praet won in 1993voor de zevende keer de 100 km tijdens de Nacht van Vlaanderen.© ARCHIEF BELGA

Nu, 35 jaar later, staat het wereldrecord op naam van de Japanner Kazami, met 6u09’14”, zes minuten trager dan de onmogelijk geachte 6u03’51” van Praet uit 1986. In De Nacht van Vlaanderen gaat Sporza op zoek naar eerherstel, naar de ware toedracht van wat er die nacht gebeurd is, hoe het fout is gelopen nadien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar dit verhaal gaat niet alleen over de sportman. De Nacht van Vlaanderen gaat ook over de bijzondere mens die hij is, over het onbegrijpelijke karakter van oneindig ver lopen, het waarom, het nut en het plezier ervan. Ook in Diksmuide werden opnames voor de documentaire gemaakt.

De Nacht van Vlaanderen: het buitengewone verhaal van de onbekende Jean-Paul Praet. Zondag 14 februari om 16.45 uur op Eén.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.