Dertig jaar geleden zette Jean-Paul Praet een stukje atletiekgeschiedenis neer

Jean-Paul Praet in het legendarische 1986 : hij heeft net zijn eerste zege in de 100 km ultraloop van de Nacht van Vlaanderen geboekt in een absolute toptijd en wordt gefeliciteerd door Torhoutenaar Gilbert Gevaert. © Johan Sabbe
Redactie KW

De Nacht van West-Vlaanderen stond jarenlang bekend om zijn legendarische langeafstandsloop van de 100 kilometer. In 1986 schreef Jean-Paul Praet op die afstand een stukje atletiekgeschiedenis.

Jean-Paul Praet uit Denderleeuw deed immers slechts 6 uur, 3 minuten en 51 seconden en dat is een fabelachtig gemiddelde van 16,5 kilometer per uur en dat 100 kilometer lang. Zijn wereldrecord werd echter nooit gehomologeerd. Het parcours was immers niet opgemeten zoals de internationale atletiekfederatie dat voorschreef. “Ik herhaal met de hand van op het hart dat ik in 1986 effectief 100 kilometer gelopen heb”, laat hij weten in De Weekbode Torhout. “Bij mij is de wonde nog altijd niet geheeld.” Later won Praet nog acht keer de Nacht.

Oh ja, het huidige wereldrecord staat op… 6 uur, 13 minuten en 13 seconden op naam van de Japanner Takahiro Sunada. (JS-OVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier