Sporza-documentaire over Jean-Paul ‘Mister Nacht van Vlaanderen’ Praet

Jean-Paul Praet, links bij de start in 2013, kwam nog een aantal keer de Nacht-marathon lopen. © JS
Johan Sabbe

Acht keer heeft hij de 100 kilometer van de Nacht van Vlaanderen gewonnen en met een supertijd van 6 u. 03’51” is hij de officieuze wereldrecordhouder ultraloop op die afstand. Jean-Paul Praet, bijna 65, krijgt het komende voorjaar wat hij al eeuwen verdient: een Sporza-documentaire over zijn carrière als ultraloper.

De man die zelf aan hardlopen doet en er al langer van droomt om het verhaal van fenomeen Jean-Paul Praet in beeld te brengen, is journalist en Sporza-gezicht Ruben Van Gucht. Tijdens de coronalockdown maakte hij tijd voor het scenario en de voorbije weken hadden de opnames voor de documentaire over Mister Nacht van Vlaanderen plaats.

Jean-Paul, die al jaren in Denderleeuw woont, maar Torhout écht als zijn tweede thuis beschouwt, werkte er graag aan mee. Tijdens de draaidagen werd er niet enkel in Torhout, maar onder andere ook in Diksmuide gefilmd.

“Ik heb voor de documentaire het toenmalige traject van de Nacht opnieuw gelopen, nu weliswaar in vier dagen van elk ongeveer 25 kilometer”, aldus Jean-Paul. “En in plaats van de 16,5 kilometer per uur tijdens mijn recordtijd in 1986, mocht ik het tempo laten zakken tot 11 kilometer per uur. Tijdens het lopen vloog er een drone rakelings boven mijn hoofd.”

Record niet erkend

In dat memorabele jaar 1986 behaalde Jean-Paul Praet de eerste en meteen ook knapste van zijn in totaal acht Nacht-overwinningen. Na 1986 zegevierde hij nog liefst zevenmaal op rij, met name van 1988 tot en met 1994.

Zijn door niemand nog verbeterde wereldrecord op de 100 kilometer wordt helaas niet door de internationale atletiekfederatie erkend, omdat het parcours toen gemeten was door een landmeter en niet zoals door het IAAF vereist. Nadien bleek nochtans dat de afstand eerder enkele honderden meters te lang was, dan ook maar een centimeter te kort.

Ik ben tv-maker Ruben Van Gucht dankbaar dat hij mijn wereldrecord van ruim 34 jaar geleden op deze manier uit de vergeethoek haalt

Jean-Paul vindt het jammer dat zijn wereldrecord niet officieel in de tabellen staat, maar kan er al bij al mee leven. Heel wat moeilijker heeft hij het met de roddels die door jaloerse heerschappen uit de atletiekwereld werden verspreid als zou hij tijdens die fameuze loop van 1986 vals hebben gespeeld.

“Ik heb al tientallen keren met de hand op het hart getuigd dat ik effectief 100 kilometer in die toptijd gelopen heb, dat de afstand zeker de juiste was en dat de tijd bij mijn weten toen even snel tikte als nu”, sakkert hij.

Dankzij Van Gucht

In zijn glorieperiode was Jean-Paul als atleet het hele jaar door gefocust op de Nacht. Met looptrainingen tot 250 kilometer per week bereidde hij zich op de wedstrijd voor. De gedachte aan de massale belangstelling in Torhout en omgeving gaf hem de kracht om telkens weer diep te gaan.

In de voorbije tien jaar keerde hij een aantal keer naar zijn tweede thuis terug om er aan de marathon van de Nacht deel te nemen, van de sfeer te genieten en oude bekenden te ontmoeten.

Lees verder onder de foto

Ruben Van Gucht met Jean-Paul Praet.
Ruben Van Gucht met Jean-Paul Praet.© JS

Wellicht zal de documentaire in januari of februari op Sporza te zien zijn. Ook de fameuze Griekse ultraloper Yannis Kouros komt in beeld. “Ik ben tv-maker Ruben Van Gucht dankbaar dat hij mijn wereldrecord van ruim 34 jaar geleden op deze manier uit de vergeethoek haalt”, klinkt Jean-Paul tevreden.

“Dat ik dat op mijn oude dag nog mag meemaken! Ik loop nog bijna elke dag. Torhout heeft voor altijd een unieke plaats in mijn hart veroverd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier