Ook een jaar na de eeuwherdenking viert Ieper het einde van de Eerste Wereldoorlog. Heel het weekend en op maandag 11 november is er van alles te zien en te beleven: Poppy Parade, Great War Remembered Concert, Field of Remembrance en een speciale Last Post die op groot scherm te zien zal zijn op de Grote Markt.
Zwaartepunt van de wapenstilstandsherdenkingen in Ieper wordt de speciale Last Post onder de Menenpoort op maandag 11 november om 11 uur. Opnieuw worden heel wat prominenten verwacht. Het gewone publiek kan deze speciale Last Post echter niet bijwonen. De ceremonie wordt wel live geprojecteerd op groot scherm op de Grote Markt.
Vlak voor de speciale Last Post, om 10.15 uur, start de traditionele Poppy Parade ter hoogte van St. George’s Memorial Church op het Vandenpereboomplein. Alle deelnemers krijgen een klaproos mee, waarna de stoet naar de Menenpoort trekt. Daar worden de poppies weer verzameld en tijdens de speciale Last Post van op het dak naar beneden gegooid.
De Last Post Association organiseert dit jaar opnieuw The Great War Remembered Concert. “Op dit concert herdenken we WO I door het publiek in de atmosfeer van toen onder te dompelen”, zegt coördinator Mathieu Mottrie van de Last Post Association. “Instrumentale en vocale muziek van de bovenste plank, in combinatie met originele WO I-beelden, maken dit concert uitzonderlijk. De 2.700 bezoekers ervaren letterlijk een muzikale evocatie van de Eerste Wereldoorlog, in het unieke decor van de kathedraal.”
Aan deze editie werken de Koninklijke Harmonie Ypriana, het koor Chorus, de Ypres Surrey Pipes & Drums en de solisten Luka Bloom, Maaike Cafmeyer en Kobe Sercu mee. De regie is in handen van Bart Cafmeyer. Nico Logghe en Tineke Devoghel dirigeren de muzikanten en de koorleden. Door de grote belangstelling zijn er opnieuw drie voorstellingen van het concert: om 17 uur en 20.30 uur op zaterdag 9 november en om 17 uur op maandag 11 november. “Luka Bloom, de artiestennaam van Barry Moore, is een graag geziene gast op de Belgische en Nederlandse podia én festivals en heeft in de Lage Landen een trouw publiek opgebouwd”, zegt Mathieu Mottrie. “Wij zijn dan ook zeer verheugd dat hij bereid is mee te werken aan deze editie. Uitzonderlijk en uniek is tevens de deelname van de groep Ngati Ranana, die via traditionele Maori-dans en -muziek de belangrijke Nieuw-Zeelandse betrokkenheid tijdens WO I zal belichten.” Info en tickets op www.gwr-concert.be.
Gidsbeurt en lezing
Op zondag 10 november kun je met een gids mee langs de belangrijkste monumenten en locaties die gelinkt zijn aan de Eerste Wereldoorlog. Daarbij gaat ook veel aandacht naar de heropbouw van hun geliefde middeleeuwse stad door de Ieperlingen. Deelnemen kost vier euro en inschrijven kan via de website van de stad. Verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog: Reflecties na de Eeuwherdenking
Voor de elfnovemberlezing op zondagavond om 20.30 uur in Het Perron nodigde het In Flanders Fields Museum dit jaar professor Lois Bibbings van de Universiteit van Bristol uit. Zij deed onderzoek over groepen en individuen die tijdens de Eerste Wereldoorlog op verschillende manieren oorlog weigerden of zich ertegen verzetten en zal het onder meer hebben over gewetensbezwaarden die de verplichte militaire dienst weigerden, soldaten die vertrokken zonder verlof of aan muiterij deden en vrouwelijke vredesactivisten. Na de lezing is er nog een concert van dameskoor Amaranthe en een receptie. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via mail naar kenniscentrum@ieper.be.
Naar aanleiding van de wapenstilstandsherdenking zijn er ook huldigingen en kunstprojecten. Zo plant het Royal British Legion opnieuw duizenden artificiële rode poppies op het grasveld naast de Menenpoort. Op elke poppy staat een tekst van een lid van het Royal British Legion als bedanking voor de WO I-generatie. De poppies werden geplant op 6 en 7 november door Ieperse schoolkinderen, vrijwilligers en leden van het ‘Royal British Legion’. Het poppyveld blijft te zien tot kerst 2019. Ter plaatse zijn er klaprozen beschikbaar om er een eigen boodschap op na te laten.
‘Clay Front’
In het Kruitmagazijn is op 9, 10 en 11 november de gratis tentoonstelling ‘Clay Front’ van de Belgische kunstenares Griet Dobbels te bezichtigen. ‘Clay Front’ is een hedendaags kunstwerk waarbij Griet Dobbels op tien verschillende locaties langs de Vlaamse frontlijn uit de eerste wereldoorlog klei opgegraven heeft, die ze verwerkte tot alledaagse voorwerpen. De tentoonstelling is meteen de start van de volgende stap in het project: Clay Front Homecoming. Het doel van Clay Front Homecoming is dat de klei – onder de vorm van een klein gebakken potje – terugkeert naar de respectievelijke geboorteplaatsen van de vermiste soldaten. Via het In Flanders Fields Museum ontving Griet Dobbels een lijst met 9.770 soldaten die vermist raakten op de tien locaties waar de klei werd opgegraven. Tijdens de openingsavond van de tentoonstelling in het Kruitmagazijn worden enkele van die unieke potjes – allemaal voorzien van de plaatsnaam waar ze opgegraven werden – verkocht ten voordele van het homecoming-project. (TOGH/EG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier