Wordt Picanol Group eerste Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen? “We hebben zelfs stukje textiel op Mars liggen”

“Wij maakten ook de parachute die de rover Perseverance veilig op Mars neerzette. Er ligt dus een stukje Ieper op de rode planeet”, aldus Femke Heens en Frederic Dryhoel van Picanol. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Wie wordt de opvolger van Maaike Cafmeyer als West-Vlaams Ambassadeur? Dat komen we te weten op 29 november, maar we bekronen ook een onderneming. De Krant van West-Vlaanderen gaat samen met de provincie, Radio2 en Focus&WTV op zoek naar de allereerste Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen. In aanloop naar deze verkiezing stellen we elke week een van de zes genomineerde bedrijven voor. Deze week brengen we het verhaal van Picanol Group uit Ieper.

Het wonderlijke boek van Picanol Group start 87 jaar geleden binnen de stadsvesten van Ieper. Industrieel Charles Steverlynck houdt Weefautomaten Picañol boven de doopvont en produceert zijn eerste weefgetouw op basis van een ontwerp van de Spaanse ingenieur Jaime Picañol.

Die laatste schonk zijn naam aan het bedrijf dat uitgegroeid is tot een absolute wereldspeler, maar nog steeds preus met beide voeten in de West-Vlaamse klei staat.

Vandaag maakt het bedrijf deel uit van Tessenderlo Group en heeft het met ceo Luc Tack een gedreven West-Vlaming aan het roer. Hij liet Picanol tot een van dé absolute economische parels van ons land uitgroeien.

“Twee derde van alle jeansbroeken ter wereld zijn met onze machines vervaardigd”

Picanol Group telt nu om en bij de 2.300 medewerkers en heeft productiefaciliteiten in Ieper, China en Roemenië, naast kantoren in Turkije, de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, India en Indonesië. In 2022 bedroeg de omzet 734,2 miljoen euro. “Iedereen kent ons voornamelijk als weefmachinebouwer, maar we zijn veel meer dan dat”, leggen Frederic Dryhoel en Femke Heens uit.

De President

Een kleine eeuw geleden bediende Picanol vooral de binnenlandse markt en die van onze buurlanden, nu is het de mondiale marktleider op vlak van weefmachineproductie.

Een goeie maand geleden rolde nog de 400.000ste weefmachine in Ieper van de spreekwoordelijke band. “En daarvan is zowat de helft nog altijd operationeel. Een Picanol heb je als onderneming voor meerdere generaties en is ontwikkeld om de klok rond te werken. Kwaliteit en duurzaamheid staan bij ons voorop.”

Onderzoek en ontwikkeling vormen in Ieper dan ook al decennialang de kern. In 1951 lanceerde het met de President het allereerste automatische weefgetouw ooit en gingen er meer dan 160.000 stuks over de toonbank. Sindsdien is de innovatietrein nooit meer stilgevallen. In 1971 volgde de eerste elektronisch gestuurde schietspoelweefmachine, negen jaar later zette het de sector op zijn kop door de eerste weefmachine met luchtinsertietechnologie op de wereld los te laten.

© JOKE COUVREUR

En zo zijn er nog tal van voorbeelden. “Wij werken vandaag aan de technologie die binnen vier tot acht jaar de referentie moet zijn. Nu gebruiken ongeveer 2.600 weverijen, verdeeld over meer dan honderd landen over alle continenten heen, onze weefmachines. Overal waar aan textielproductie wordt gedaan, is Picanol te vinden.”

Zo’n 95 procent van alle Picanol-weefmachines is voor de export bestemd. “China, India en Pakistan, Bangladesh, Turkije en Brazilië zijn onze grootste afzetmarkten. In eigen land beperkt onze footprint zich tot enkele tientallen machines per jaar. Onder andere de Meulebeekse weverij Libeco-Lagae en Sioen uit Ardooie zijn klant.”

Marsrover Perseverance

De markt beleeft momenteel een dipje, maar de vooruitzichten op middellange termijn zijn positief, valt te horen. “Het klopt dat ons orderboekje iets minder snel gevuld raakt, maar we bevinden ons nu eenmaal in een cyclische sector. Tegen 2050 zal deze planeet bijna tien miljard mensen tellen, een extra 500 miljoen daarvan evolueren naar de middenklasse. En die zullen meer textiel nodig hebben. Aangezien wij de beste weefmachines aanbieden, zal ook de vraag stijgen.”

“Ook de parachute van rover Perseverance die in 2021 op Mars landde, werd op een van onze machines gemaakt. Er ligt dus een stukje Ieper op de rode planeet”

“Nu al worden twee op drie jeansbroeken wereldwijd op onze machines vervaardigd. Maar ook items als gordijnen, lakens en badstof, tot nichetoepassingen in technisch textiel. Denk aan airbags en zelfs de parachute die in 2021 de rover Perseverance veilig op Mars neerzette. Er ligt dus een stukje Ieper op de rode planeet”, glimlachen Frederic en Femke.

Picanol Group herbergt met Proferro ook een eigen high-techgieterij en levert zo ook tot in de kleinste details afgewerkte gietstukken aan bedrijven als CNH, John Deere en Caterpillar. Psicontrol staat dan weer in voor elektronische besturingssystemen voor de eigen weefmachines en is ook toeleverancier voor andere sectoren. Klanten zijn onderandere Vaillian en Atlas Copco.

“De komende jaren willen we blijven investeren om onze koppositie te behouden én te versterken. Eind volgend jaar moet ons nieuwe hoofdkantoor in Ieper klaar zijn en innovatie blijft het sleutelwoord. Picanol was in 1936 al pionier, dat zullen we altijd blijven. Met Ieper als historische uitvalsbasis.”

“Vandaag opereren we op mondiale schaal, maar met onze thuis in West-Vlaanderen. Net daarom zijn we ook zo trots op deze nominatie voor Ambassadeur voor Bedrijvig West-Vlaanderen. Deuredoen zit al generaties in ons DNA. En dat zal nooit veranderen.”

© JOKE COUVREUR