UNIZO vraagt om werkloosheidsuitkering onmiddellijk te schorsen als werkzoekende zijn kat stuurt naar arbeidsbemiddelaar
De overheidsdienst VDAB behandelde in 2023 in West-Vlaanderen alleen al 6.320 dossiers van werkzoekenden die volgens hen onvoldoende moeite deden om een job te vinden. Bij 80 procent van die dossiers kwam men gewoon niet opdagen op de afspraak. Voor de ondernemersorganisatie UNIZO is dit aantal veel te hoog. “Dat je komt opdagen bij je arbeidsbemiddelaar, dat is toch wel het minste wat we mogen verwachten van een werkzoekende, die een werkloosheidsuitkering krijgt. Daarom vragen we om de uitkering onmiddellijk én automatisch te schorsen voor wie zijn kat stuurt zonder grondige reden”, zegt Vincent Kint van UNIZO West-Vlaanderen.
Op vandaag zijn er 32.000 West-Vlamingen, die werk zoeken. “De bereidheid van de mensen om te gaan werken, is de belangrijkste voorwaarde dat ze ook een werkloosheidsuitkering kunnen ontvangen. En daarvoor is opdagen bij de bemiddelingsdienst toch wel het absolute minimum”, stelt Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van UNIZO West-Vlaanderen.
De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds bijzonder hoog. “Bedrijven vinden zeer moeilijk personeel. We kunnen het dan ook niet toelaten dat werkzoekende niet ingaan op hun afspraken bij de VDAB, die er net alles aan doet om hen opnieuw aan een job te helpen.”
Automatisch schorsen
“De VDAB controleert dit streng en met sancties als gevolg, maar het moet nog verder gaan”, gaat Kint verder. “Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat 81 procent van die werkzoekenden bij de VDAB niet opdaagt bij hun arbeidsbemiddelaar. Dat percentage ligt hoger dan in de andere provincies en dat kan echt niet. Wie geen gegronde reden heeft om niet op te dagen, is niet bereid om te werken en verdient bijgevolg ook geen werkloosheidsuitkering. Het is een verhaal van rechten, maar ook plichten, punt!”
“Aan een werkloosheidsuitkering hangen niet alleen rechten, maar ook plichten, punt!”
“Vandaag is het probleem van het niet opdagen en het gevolg hierop te ver van elkaar gescheiden. In het meest ideale scenario duurt het nog altijd drie maanden voordat er een sanctie word uitgesproken hiervoor. Dus de werkzoekende voelt het uitlaten van zo’n afspraak pas na vier maanden. Dat ligt aan het federale kader er rond. Maar door die lange wachttijd op de sanctie is, zullen werkzoekenden hun gedrag niet bijsturen. Daarom vragen we om de uitbetaling van de werkloosheidsuitkering automatisch te schorsen vanaf de eerste ongewettigde afwezigheid op een afspraak met de arbeidsbemiddelaar. En dat tot de werkzoekende zichzelf opnieuw aanbiedt bij de bemiddelingsdienst.”
Gedrag bijsturen
“Daarmee willen we niet dat het aantal straffen opgetrokken wordt, maar het doel is om het gedrag van de werkzoekende bij te sturen. Wie geen werk zoekt, moet een leefloon krijgen in plaats van een werkloosheidsuitkering. En opdagen bij de organisatie, die je op weg helpt naar een job is nu net wel het absolute minimum van een werkzoekende. Dat toont een goede werkethiek en dat je jouw verantwoordelijkheid neemt.”
“Wie niet naar de arbeidsbemiddelaar gaat, moet een leefloon krijgen in plaats van werkloosheidsuitkering”
“De VDAB doet het wel al zeer goed. Dat blijkt uit een jaarrapport van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen”, stelt Kint. “In Wallonië zijn ze heel wat minder streng. En dat terwijl er net over de grens van het gewest een enorm potentieel aan arbeid ligt voor onze West-Vlaamse bedrijven. Maar daarvoor zijn er inspanningen nodig bij de Waalse organisaties om actief te bemiddelen naar werk en gerichte opleidingen of opvolging te voorzien met indien nodig ook sancties. Er komen dubbel zoveel Fransen, namelijk 14.039 personen werken in Vlaanderen dan inwoners van uit Henegouwen. Dat aantal ligt slechts op 7.271 werknemers. Het kan dus zeker beter en taal speelt duidelijk geen rol voor de West-Vlaamse bedrijven.”
Nog meer maatregelen
Naast het sneller schrappen van de werkloosheidsuitkering wil UNIZO dat die ook beperkt wordt in tijd en regio. “Werkloosheidsuitkering moet beperkt worden tot maximum 24 maanden. We kunnen niet verantwoorden dat er in deze tijden van tekort aan arbeidskrachten de uitkeringen wel onbeperkt blijven. Na die 24 maanden moet dat onverbiddelijk stoppen en moet men overschakelen op een leefloon voor langdurig werkzoekende.”
“De werkloosheidsuitkering moet beperkt blijven tot maximaal 24 maanden”
“Er moet ook een hoger rendement zijn voor de gewesten die het beter doen dan gemiddeld. Zo wordt het investeren in de arbeidsmarkt en werklozen aan werk helpen ook beloond. Op vandaag is het vooral de federale overheid die er baat bij heeft dat de regio’s dergelijke inspanningen doen”, besluit Kint.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier