“Wekelijkse markt heeft zeker nog een toekomst”: Dinsdagmarkt in Roeselare trekt meer bezoekers sinds corona

Hannelore Defour staat ondertussen al drie decennia op de markt. © Stefaan Beel
Peter Soete

April is de maand van de markt en de Roeselaarse dinsdagmarkt viert duchtig mee. Er zijn op iedere marktdag prijzen te winnen voor de marktgangers. Maar is er nog een publiek voor de wekelijkse markt en zijn er nog voldoende (jonge) marktkramers?

“De Roeselaarse markt is een van de grootste markten van de provincie”, vertelt Sebastiaan Naeyaert van de dienst economie en verantwoordelijke voor de markten. “Er zijn hier 98 marktkramers voor 106 standplaatsen. De acht open plaatsen worden ingenomen door losse standhouders of zijn niet beschikbaar door bijvoorbeeld werken op een van de marktpleinen. Er zijn op jaarbasis toch 85 procent van de marktkramers aanwezig maar dat aantal is natuurlijk ook seizoens- en weergebonden. Als we het over de leeftijd van de marktkramers hebben, dan kunnen we kort zijn: het wordt moeilijker om jonge marktkramers te hebben. Jonge mensen doen soms nog een overname van een bestaand kraam maar zelf een nieuw kraam beginnen, gebeurt niet zo vaak meer. Het is een beetje het verhaal van de warme bakkers en de slagers, het wordt een knelpuntberoep.”

“Er komt inderdaad een maandelijkse markt bij op Krottegem in het project burgerbegroting. De eerste zal op de vierde zaterdag van april zijn maar ik heb nog geen zicht op het aantal marktkramers. In Beveren zou er ook een markt plaatsvinden. Dat is een privé initiatief maar daar is momenteel niet meer nieuws over.”

“Imen is een twintiger uit Oostrozebeke en hij heeft het textielkraam van Geert en Rita uit Roeselare overgenomen”, neemt Dirk Vandamme, een Roeselaarse marktkramer en West-Vlaams verantwoordelijke van de maand van de markt, over. “Maar Imen is inderdaad een uitzondering. Een marktkramer moet in de eerste plaats een leurkaart hebben en in Roeselare zijn er vaste prijzen per kwartaal van twaalf markten. Hier is ook een quotum: men wil een heel divers aanbod van handelaars hebben, er kunnen bijvoorbeeld geen dertig vishandelaars en maar twee textielkramen staan.”

Nieuwe acties

“Als stad proberen wij de marktkramers zo goed mogelijk te ondersteunen”, gaat Sebastiaan Naeyaert verder. “In het najaar zullen we nieuwe marktacties voeren om het marktbezoek te stimuleren. Een nadeel voor de marktkramers in Roeselare zijn de verplaatste markten. Dat is niet leuk maar zelfs in deze gevallen proberen wij een vast ‘kraamplan’ in te voeren zodat de marktbezoekers ook op die momenten weten waar hun favoriete marktkraam staat opgesteld.”

Hannelore Defour is een van ‘de jongste Roeselaarse’ marktkramers. “En ik ben al 50 jaar en sta al dertig jaar op de markt”, lacht de eigenaar van Nachtkledij Hannelore. Hannelore woont met haar man Bruno Stragier op De Tassche maar haar magazijn waar ze soms een opendeurdag houdt, is in Beveren. “En daar ben ik ook meest bekend en zien ze mij meest in het straatbeeld. Ik ben gestart als marktkramer in juni 1994 onmiddellijk na mijn eindexamen als boekhouder. Mijn ouders en grootouders ‘deden de markt’ en ik heb het marktkraam van de buren van mijn ouders overgenomen. Ik heb enkele jaren met dat ijzeren kraam en met marktparaplu’s op de markt gestaan maar dan heb ik geïnvesteerd in een ‘winkelwagen’.”

Vaste klanten

“Uiteraard heb ik het marktbezoek zien evolueren in die dertig jaar. Het aantal marktbezoekers nam af en hoe vreemd het ook mag klinken: de verschrikkelijke coronaperiode zorgde voor een kentering. De mensen herontdekten de markt en zagen opnieuw dat ze op de markt altijd kwaliteit voor hun geld krijgen. We hebben op de markt heel veel vaste klanten en gelukkig maar! Die klanten zorgen voor een zeker inkomen en als marktkramer is het ook leuk wanneer een klant zegt dat hij of zij graag bij je koopt en vaak terugkomt. Ik heb zelfs toeristen die in Koksijde op vakantie komen en speciaal bij mij hun nachtkledij kopen als ik in Koksijde sta.”

“Jonge marktkramers vinden, wordt toch steeds moeilijker”

“Uiteraard is het hard werken: op maandag sta ik op de markt in Maldegem, dinsdag in Roeselare, woensdag in Torhout, donderdag in Harelbeke en vrijdag in Koksijde. En dan hou ik soms opendeurdagen in mijn magazijn in Beveren, sta ik op de Jaarbeurs in Roeselare, verzorg ik mijn webshop en andere sociale media waarop ik aanwezig ben met Nachtkledij Hannelore. En na de markt kies ik nieuwe collecties, doe ik mijn administratie en neem ik foto’s van nieuwe producten voor mijn webshop.”

“De markt zal volgens mij altijd een toekomst hebben. Mensen bezoeken graag een markt, in eigen stad of op vakantie in het buitenland. En hier in Roeselare is er een zeer goede synergie met de horeca. Na het marktbezoek volgt steevast een koffie of een aperitief en zelfs in veel gevallen een lunch in een restaurant in Roeselare.”

Maand van de Markt in Roeselare

Op de Roeselaarse markt maak je gedurende de maand april kans op heerlijke prijzen. Bij iedere aankoop ontvang je een flyer met een unieke code. Hoe meer je winkelt, hoe meer kans je maakt om één van de prijzen te winnen. Om deel te nemen, registreer je je code via maandvandemarkt.be. Je kan ook je invulformulier deponeren in de wedstrijdbox op de Grote Markt naast het Kiwanis-standbeeld en op het Polenplein naast de ingang van het VISO. In totaal vallen er drie hoofdprijzen ter waarde van 250 euro te winnen en 27 prijzenpakketten met lokale producten en kortingsbonnen. Naast de 30 prijzen van de Roeselaarse marktraad ding je ook mee naar zes provinciale prijzen: een weekend ter waarde van 600 euro en vijf cadeaubonnen van 100 euro voor een etentje. De winnaars worden persoonlijk gecontacteerd en ontvangen hun prijs op de markt van 7 mei.