Koen Monkerhey en Inge Doom zijn blij met hun keuze voor het marktkramersleven: “Het zijn hier vroege vogels in Lo”

Inge Doom en Koen Monkerhey staan elke donderdagvoormiddag op de wekelijks markt van Lo. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Koen Monkerhey (48) en Inge Doom (48) staan elke donderdagvoormiddag op de wekelijkse markt in Lo. Ze verkopen een uitgebreid aanbod kazen en charcuterie. “De klanten op de markt in Lo zijn er altijd vroeg bij”, zegt Koen.

Koen Monkerhey en Inge Doom wonen in Veurne en baatten jarenlang een winkel uit in Sint-Idesbald. Na vijftien jaar gooiden ze het over een andere boeg. Koen werd koerman bij een bouwonderneming en Inge ging aan de slag in de Colruyt. Maar het koppel miste het sociaal contact en besloot om in 2021 een marktkraam te kopen. De vrijdag staan ze in de voormiddag op de markt in Koksijde, in de namiddag op die in Adinkerke. Op zaterdag vind je Koen en Inge terug op de markt in De Panne en de woensdag in Veurne. De donderdagvoormiddag verkopen ze hun kazen en charcuterie op de markt in Lo, met zijn ongeveer zes kramen ongetwijfeld een van de kleinste, zo niet de kleinste markt van Vlaanderen.

Elk zijn stijl

“Het buiten zijn, het menselijk contact en de vrijheid zijn zaken die mij enorm bevallen aan het leven als marktkramer”, zegt Koen. “Je hebt verschillende types marktkramers. Wij zijn eerder aan de stille kant, maar er zitten ook roepers tussen. Elk zijn stijl. Maar het belangrijkste is dat je goede producten verkoopt”, klinkt het.

“De markt in Lo is voor mij altijd wel een beetje thuiskomen”, zegt Koen, die opgroeide in Lo en er ook op de lagere schoolbanken zat. “Er komen nog regelmatig bekenden aan ons kraam, maar je leert ook veel nieuwe mensen kennen. Het valt wel op dat het vroege vogels zijn in Lo. We arriveren meestal rond kwart voor zes en om halfzeven komen de eerste klanten al langs, vaak mensen die stoppen vooraleer ze naar hun werk gaan. Je kan dan ook heel dicht je auto parkeren op de markt in Lo en bij wijze van spreken tot aan het kraam rijden. We hebben ons de keuze voor het marktkramersleven nog een moment beklaagd”, besluiten Inge en Koen. “We hopen nog vele jaren op de markten te kunnen staan en danken de klanten voor het vertrouwen.”