Ruim een kwarteeuw reisde Dirk Decock naar meer dan 100 landen in alle continenten om er de belangen van het technologiebedrijf Barco te behartigen. Over de verantwoordelijkheden die daarbij kwamen kijken, én zijn avonturen bij de plaatselijke bevolking, schreef hij nu een boek.
Dirk Decock (72), gehuwd met Jenny Vanhove, vader van Ann, Wim en Gert en opa van Ulrike, Céleste en Henri, is een echte selfmade man. “Ik stam uit een kroostrijk gezin uit Stasegem en was de achtste in een rij van negen kinderen”, start Dirk zijn verhaal. “Na het behalen van mijn A3 mechanica zat verder studeren er niet meer in en ben ik op mijn 15de gaan werken. Via avondonderwijs heb ik me 15 jaar lang verder bijgeschoold en heb ik uiteindelijk een B1 mechanica en elektronica behaald.”
“Ik werkte achtereenvolgens bij de onderhoudsfabriek Veys in Kortrijk, bij Sobelcard in Zwevegem en Metakor in Heule om uiteindelijk in het midden van de jaren zeventig bij het elektronicabedrijf Barco aan de slag te gaan. Ik was er actief in het product-, project-, marketing- en salesmanagement en die verschillende functies brachten mij in ruim 25 jaar tijd in zowat alle hoeken van de aardbol. Elke maand vertoefde in zowat twee weken in het buitenland. Ja, mijn vrouw en kinderen hebben me vaak moeten missen…”
“Begin 2020, zowat een jaar geleden, heb ik mezelf opgelegd om mijn avonturen en wat ik me nog kon herinneren uit de tijd dat ik in het buitenland verbleef, neer te pennen. Ruim een kwarteeuw heb ik immers drukke en soms vermoeiende intercontinentale reizen gemaakt, veel ervaring opgedaan, mooie en bange momenten beleefd. Mijn boek, opgedeeld in 12 geografische streken, was zes maanden later klaar. Mijn dochter Ann nam de lay-out en editing van de publicatie voor haar rekening.”
Respect
“Wat het meest is bijgebleven? Er is zoveel… Nieuw-Zeeland, waar mensen van verschillende culturen in perfecte harmonie met elkaar samen leefden, heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik ben ettelijke keren opgeschrikt door een lichte aardschok, maar de krachtige aardbeving die ik in 1999 meemaakte in Istanbul zal me altijd bijblijven. Behalve de Taj Mahal in India heb ik alle wereldwonderen gezien”, zegt Dirk.
“Ik heb het geluk gehad dat ik het zakelijke van mijn job kon combineren met vele nevenactiviteiten die ik mocht beleven met collega’s en de inwoners van de landen waar ik te gast was, met burgers in grote rijkdom of schrijnende armoede. Alle landen die ik heb doorkruist, verdienen mijn grootste respect en bewondering omdat ik er mij altijd een beetje thuis heb gevoeld. Dat ik nog altijd goede contacten onderhoud, maakt in dat opzicht veel duidelijk.” (RD)
Het boek ‘Gepassioneerd de wereld zien’ (193 bladzijden) kost 15 euro en kan besteld worden bij de auteur, Dirk Decock, Mezenlaan 33, 0475 43 70 05, dadecock@telenet.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier