’t Dul Kieken maakt debuut met gloednieuwe wagen: familie Desmet-Van Hauwaert is niet weg te slaan van de markt

Pa Koen Desmet en ma Fabienne Van Hauwaert bij zoon Remy Desmet en zijn vriendin Fran Vandevoorde in het gloednieuwe kippenkraam 't Dul Kieken. © WMe
Wouter Vander Stricht

Als je over een marktfamilie praat, dan voldoet het gezin Desmet-Van Hauwaert aan de complete omschrijving. Koen Desmet en Fabienne Van Hauwaert doen al ruim 30 jaar de markten en zoon Remy is enkele jaren geleden in hun voetsporen getreden. Hij maakte op de eerste donderdag van april ook zijn debuut in Tielt metzij kippenkraam.

Koen Desmet (53) en Fabienne Van Hauwaert (51) zijn eigenlijk Meulebekenaars, maar ondertussen al meer dan halve Tieltenaars. “We liepen daar school, ikzelf in het College, mijn vrouw in Regina Pacis. We gingen er uit en onze vriendenkring situeert er zich nog altijd. En we hebben er onze winkel in de Kortrijkstraat.”

‘t Kousenmandje

Fabienne is de dochter van Herman Van Hauwaert, een naam als een klok op de markten. “Hij stond met groenten en fruit en Fabienne en ikzelf deden er onze vakantiejob. En we deden dat beiden graag.”

Koen studeerde eerst nog voor graduaat elektromechanica en is koeltechnicus. “Maar samen met Fabienne heb ik me meteen op de markten gestort. We hadden niet echt een artikel, maar een kennis op de markten tipte ons een kousenkraam. In 1993 zijn we gestart, 18 jaar lang hebben we samen de markten gedaan. In 2012 onze kinderen waren toen al wat ouder kregen we te horen dat ’t Kousenmandje in de Bruggestraat over te nemen stond. We zijn daar op gesprongen, hebben het drie jaar in de Bruggestraat vanuit een gehuurd pand gewerkt en verhuisden dan naar een eigen pand in de Kortrijkstraat.”

Ondertussen is de zaak daar uitgegroeid tot een winkel waar je uiteraard wel nog kousen en panty’s kunt krijgen, maar ook heel wat accessoires. Van sjaals tot handtassen. Dochter Stephanie (27) stapte daar in de zaak. “En dat biedt ook wat meer mogelijkheden. Meestal ga ik alleen naar de markt, maar Fabienne vergezelt me nu als het past.”

Ondertussen is er ook al een kleinkindje en sinds halfweg 2020 bestormt ook zoon Remy (25) de markten. “Ik volgde dezelfde studie als mijn pa, maar dat heet nu bachelor elektromechanica. Ik ben eigenlijk in mijn laatste jaar gestopt, toen de kans zich voordeed om ’t Dul Kieken over te nemen. Een kippenkraam dat werd gelanceerd door Alexander Vanneste. Hij leerde me de knepen van het vak, ik nam zijn standplaatsen over en was vertrokken.”

105 km per week

Koen doet nog vijf markten in Zwevegem (dinsdag), Meulebeke (woensdag), Tielt (donderdag), Ingelmunster (vrijdag) en Waregem (zaterdag). “Op en af naar die markten rij ik maar 105 kilometer per week, dat valt dus goed mee hé. In die 30 jaar hebben de markten zien veranderd. Samengevat: de prutsers zijn er uit gegaan. Toen we startten in Tielt waren er nog 84 abonnees, nu staan er nog een 40-tal vaste kramen. De mensen die met de nodige sérieux doen zijn gebleven, de rest is verdwenen. Maar het is natuurlijk zo dat de markten er toch iets op achteruit boeren. Maar ze zullen altijd blijven bestaan, ze bestaan al van in de tijd van Christus. Naar ons product toe en alles wat textiel is, krijg je natuurlijk veel concurrentie van het internet. Maar we kunnen nog goed werken en onze boterham verdienen. Maar de voedingsartikelen, waar Remy zijn zaak toe hoort, zullen altijd wel blijven .“

Dinsdag poetsdag

Mama Fabienne kan dus overal bijspringen, in ’t Kousenmandje en bij haar echtgenoot, maar ook bij zoon Remy. “Ook mijn vriendin Fran Vandevoorde met wie ik deze zomer trouw helpt me vaak. Ze heeft een praktijk als logopediste op De Ginste, maar haar werkuren situeren zich vaak na de schooluren. Dus kan ze in de voormiddag mee met mij.”

“Je moet het volledige assortiment, van kippen over krielaardappelen tot groentjes, aanbieden, anders gaan ze naar de concurrentie”

Remy staat met zijn ’t Dul Kieken op maandagvoormiddag in Lissewege, in de namiddag in Passendale. “Dinsdag is het grote poetsdag. Alles wordt dagelijks gekuist, maar één keer per week wordt alles gedemonteerd, de stukken in een speciaal bad gestoken en wordt alles afgestoomd.” Op woensdag vind je Remy een hele dag in het centrum van Staden. Nieuw is de markt op donderdagvoormiddag in Tielt. Op vrijdag is er de markt in Ruiselede, zaterdagvoormiddag de standplaats in Sijsele en op zondagvoormiddag aan het station in Tielt. Een variatie aan vaste standplaatsen en markten. “In de week zie op de markten een iets ouder publiek. Op zondagvoormiddag aan het station in Tielt heb ik dan bijvoorbeeld meer jonge gezinnen.”

Het zit in de genen

En op de wekelijkse markt mocht Remy dus op donderdag 4 april zijn debuut maken. “Op de markt in Tielt zijn drie kippenkramen toegelaten. Nico en Veerle gaan wat afbouwen en ik kwam met hen tot een overeenkomst. Het Schepencollege moest dan eerst nog de zegen geven, maar dat is nu ook in orde. Mijn standplaats is aan het begin van de markt, aan de kant van het stadhuis.” En papa Koen staat halfweg de markt. “We zullen eens kunnen zwaaien”, lachen ze.

Maar er is nog nieuws. Remy investeerde fors is een nieuwe marktwagen. “Die is gemaakt, volledig naar mijn wensen, in Nederland. Tot voor kort had ik vier meter verkoopruimte, nu is dat 8,5 meter en dat heeft ook zo zijn invloed op het aanbod. We zullen meer bereidingen kunnen aanbieden. Maar de kippen en alle afgeleiden blijven natuurlijk centraal staan. Maar je kan nu ook haast niet anders meer dan het volledige assortiment, van krielaardappelen tot groentjes, aan te bieden. Anders gaan ze naar de concurrentie.”

Het zijn voor Remy drukke dagen. “Als we bijvoorbeeld in Tielt aan het station staan, dan beginnen we om 5 uur al te bakken. Dat doe ik in mijn atelier. Als mensen ‘s morgens vroeg een kip aan het spit kopen bij mij, dan is dat net gebakken. De kippen van de dag voordien worden hoogstens nog in bereidingen gebruikt.”

De markt in Tielt wordt een hele familiale bedoening. Fabiennes broer Christophe Van Hauwaert verkoopt er ondergoed en pyjama’s. “En ook mijn neef, Imen, verkoopt hetzelfde, maar op andere markten. Het zit dus duidelijk in ons bloed.”

Lees meer over: