Steven is met ’t Fruithuis vaste waarde op Poperingse vrijdagmarkt: “Hier zal je ons blijven zien”

Zaakvoerder Steven Geldhof van ’t Fruithuis. “Zolang je mensen kan aantrekken, heeft de markt een toekomst.” © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De maand april is Maand van de Markt. Tijdens deze maand worden de West-Vlaamse lokale markten extra in de kijker gezet. In april zetten wekelijks een marktkramer in de kijker. Deze week: ‘t Fruithuis. De fruit- en groentehandel is een gevestigde en geliefde waarde op de vrijdagmarkt in Poperinge. Steven Geldhof prijst je er wekelijks met plezier de beste groenten en fruit van het moment aan.

Langs de Krombeekseweg vind je ‘t Fruithuis. De oprichters van de fruit- en groentewinkel waren de families Reniere-Cuvelier. In 2006 namen Steven Geldhof en Evelyne Claerhout de zaak over. “Zo’n twee jaar heb ik in de agro verkoopsector gewerkt, mijn echtgenote werkte toen in de horeca. Allebei zijn we opgegroeid in een gezin van zelfstandigen. We zijn gedreven mensen en we voelden dat we iets zelf wilden ondernemen”, vertelt Steven. “Mijn schoonmoeder liet plots vallen dat ze iets voor ons had gevonden: een fruit- en groentewinkel in Poperinge. Zelf zijn we afkomstig uit Geluveld en Ardooie, dus dicht bij de deur was het niet. In 2006 hebben we uiteindelijk de zaak van Geert overgenomen. Het was een bestaande en goede zaak, dus we zagen het zeker zitten. Tot de dag van vandaag hebben we het ons nog niet beklaagd. Ondertussen telt ons gezin drie dochters, dus in die 18 jaar is er best wel al veel veranderd. Aan de winkel werden onder andere veranderingswerken doorgevoerd.”

Traditie

“Mijn voorganger had al de traditie om elke vrijdag present te zijn op de markt.” Op de vrijdagmarkt in de Hoppestad was Geert en zijn luide stem een bekende waarde. “Jammer genoeg is Geert twee jaar geleden overleden. De traditie om naar de vrijdagmarkt af te zakken, hebben we voortgezet toen we zaakvoerders werden. Naast de vrijdagmarkt hebben we uiteraard ook onze winkel, maar sinds de overname leveren we ook fruit aan scholen, werken we samen met restaurants… De vrijdagmarkt hier in Poperinge heeft wel iets speciaals. Dat sociale heb je hier wel echt. Je hebt ook de mogelijkheid om bepaalde groenten en fruit wat extra in de verf te zetten, nu zijn dat bijvoorbeeld meloenen en asperges”, zegt Steven.

“De inwoners van Poperinge zijn trouw, maar je moet natuurlijk wel je best doen”

“Op de markt kom je ook wel in contact met een ander publiek. Tijdens de zomer is er opvallend meer volk op de markt door de zomervakantie, maar tijdens de ‘kalmere’ maanden mag je wel zeggen dat 80 procent vaste klanten zijn die langskomen. Elke week hebben we hier dezelfde mensen die hun boodschappen komen doen. Poperingenaars zijn trouw, maar je moet natuurlijk ook wel je best doen. Wij verkopen producten waar we achter staan en waar we in geloven”, vertelt Steven. “Of er nog toekomst zit in markten? Naar mijn gevoel wel. Als je mensen kan blijven aantrekken en als je een redelijk aanbod op de markt zelf kan presteren, is er zeker toekomst. Vanuit stad Poperinge wordt er ook al veel moeite gedaan om de vrijdagmarkt aantrekkelijk te maken. Er is eens animatie, bij pasen komt de paashaas langs, bij kerst de kerstman.. Er komen muzikanten, een ballonplooier, er zijn zoekopdrachten of spelletjes voor de kinderen in de vakanties… Er is hier sowieso jong en ouder volk en het is ook aan ons om voor iedereen iets aan te bieden.”

Weersafhankelijk

“Tijdens de drukke periode zoals de zomermaanden zijn we met iets meer personeel om het allemaal doenbaar te houden. De markt is natuurlijk heel weersafhankelijk dat geldt zowel voor de klanten als de marktkramers. Als het sneeuwt of stormt, moet je ook de afweging maken of het zin heeft om naar de markt af te zakken. Die bedenking maken klanten ook. Het moet wel gezegd zijn: als je vast cliënteel hebt, mag je niet klagen”, vertelt Steven.

“Met ‘t Fruithuis doen wij enkele de vrijdagmarkt in Poperinge. Om meerdere markten te doen, is dat moeilijk combineerbaar met onze andere werkzaamheden. Er is uiteraard nog altijd onze winkel en onze samenwerkingen met scholen, restaurants… Op de vrijdagmarkt in Poperinge zal je ons blijven zien, dat is zeker.”

Lees meer over: