Steeds minder voedingszaken in Ichtegem: in één klap sluiten twee bakkerijen en groentewinkel

Lidou in de Veldstraat is een buurtwinkel pur sang. Andre Lidou, met opvolger en zoon Kristof met echtgenote Lindsey Casteleyn en de kleinkinderen Milan, Joran en Liam. © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Na de sluiting van de bakkerijen Hollevoet en Gadeyne en van groente- en fruitwinkel Verhaest, is de trieste conclusie dat het aantal voedingszaken in Ichtegem in één klap met 30 procent gedaald is. Wie zijn de ‘overblijvers’?

Voor groenten en fruit kan je in Ichtegem sinds kort niet meer terecht bij een kleinhandelaar. Groente- en fruitwinkel Verhaest op de Ringlaan sloot de deuren. De warme bakkers zagen hun aantal gehalveerd door het wegvallen van Hollevoet en Gadeyne. Steven (42) en Cindy (40) baten al 18 jaar hun bakkerij uit in de Engelstraat. Steven zorgt voor vers brood en gebak, Cindy bedient de klanten. Door het wegvallen van hun concullega Hollevoet zijn zij aangezocht om een deel van de leveringen voor Hof De Meersseman te verzorgen. “Ook uit de deelgemeenten komen mensen naar hier, onder meer voor onze biscuit- en chocomoussetaarten maar Hof De Meersseman is natuurlijk een mooie vaste klant” zegt Cindy.

Brood aan huis

Collega warme bakker Lidou is nog een typisch voorbeeld van een buurtwinkel ‘pur sang’. Bakker Kristof (43) en echtgenote Lindsey (40) zijn de derde generatie van de familie die de winkel openhoudt. Ook hier wordt zonder personeel gewerkt, maar wel met hulp van de familie. “We liggen ver van het centrum maar we hebben een heel ruime klandizie. Kristof is ook de enige die nog brood aan huis brengt in de gemeente”, weet zus Kristien (56). “We zijn bekend voor onze verse, grote pistolets. Op zaterdag en zondag zijn er dan ook veel bestellingen voor pistolets en koffiekoeken.”

Allemaal gaan ze prat op de versheid en kwaliteit van hun aanbod en dat wordt beaamd door de klanten

In Ichtegem vind je ook een ‘koude’ bakker. Finesse is een bijhuis van de bakkerij in Gistel, waar bakker Meinard (39) brood en patisserie bereidt voor zijn drie winkels. Echtgenote Elke (37) is regelmatig in een van de winkels te vinden; in Ichtegem zorgt Axelle (21) voor de uitbating. Als de vestiging van Bakkerij Aernoudt op 22 maart de deuren opent, komt er een tweede ‘koude’ bakkerij in de gemeente.

Bereide gerechten

Wat slagers betreft, kunnen de Ichtegemnaars al jaren bij twee zaken terecht. Stijn (41) en Leen (37) namen vijf jaar geleden de bloeiende Keurslagerij van Rik & Anja over. Zij hebben twee mensen vast in dienst, en vullen verder aan met flexi-jobs en jobstudenten indien nodig. “Onze grote troef is het aanbod van speciale rassen, zowel rund- als varkensvlees”, geeft Stijn mee.

Jens (30) en Griet (29) zijn de juniors onder de winkeliers. Zij namen zes jaar geleden een bestaande beenhouwerij over. Hier zijn er vier vaste krachten aan het werk, eveneens aangevuld met flexi’s en jobstudenten op piekmomenten. Jens is trots op zijn gegrilde producten: “Met onze grillworst met kaas kaapten we al een prijs weg”, zegt hij. Voor beide slagers zijn hun bereide gerechten ook belangrijk – ze hebben elk hun eigen specialiteiten.

Bereide gerechten

Als laatste is ook Vishandel Claudine al meer dan 40 jaar een vaste waarde in het straatbeeld. Hoewel het dochter Sofie (44) is die de zaak al 18 jaar met volle passie runt, bleef de naam behouden. “Als eerbetoon aan mama, die hier nog meer dan eens een handje toesteekt”, zegt Sofie. “Onze traiteurschotels worden besteld van hier tot in Brugge.”

Sofie heeft twee vaste medewerkers in het atelier, en zij springen op drukke momenten ook bij in de winkel.

In een buurtwinkel is het uiteraard logisch dat er allerhande producten te verkrijgen zijn, maar het is toch opvallend dat geen enkele van de andere zaken zich nog enkel toespitst op hun basisproduct. De bakkers hebben een beperkt aanbod charcuterie en zelfs frisdrank in huis, bij de slagers zien we zuivelproducten in de koeltoog en worden er groenten (in bokaal), bijproducten zoals olie en kruiden en zelfs wijn verkocht. Zowel de viswinkel als de slagers bieden ook een ruim aanbod bereide gerechten aan. De bakkers zijn de enigen die het zonder extra personeel lijken aan te kunnen.

Allemaal gaan ze prat op de versheid en kwaliteit van hun aanbod, en dat wordt ook door de klanten die we aanspraken beaamd én gewaardeerd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier