Select gezelschap proeft bier dat 10 jaar lang begraven lag

Redactie KW

Bij restaurant De Damse Poort in Damme werden onlangs tien vaten La Trappe teruggevonden onder de grond. Die moesten gekraakt worden.


Uitbaters Sven en Lotte hadden kosten nog moeite gespaard om de hype rond de toevallig terug gevonden vaten naar een hoogtepunt te brengen. Naast de pers werden daarvoor ook de mensen van La Trappe uit Nederland en voormalig uitbater Bodo Strenger, die de vaten destijds bestelde bij bierhandelaar Strubbe, ter plaatse geroepen.

In een sfeervol kader met kaarsjes, vuurkorven én een fraaie kerststal werd het bier aan een kritische proeftest onderwerpen. De tripel van La Trappe bleek iets donkerder van kleur geworden, richting caramel zelf, en droeg volgens de kenners toetsen van perzik in zich. Het biertje is nog zeer goed drinkbaar, was de algemene conclusie. De vergelijkingstoets met de nieuwe vaten La Trappe, die voor alle zekerheid waren besteld, doorstond het oudere bier echter niet. Na al die jaren had het iets van het volle aroma verloren. Hoewel nog steeds goed drinkbaar, is het net iets fletser geworden.

180 km gereden

De directeur en enkele commerciële medewerkers van La Trappe, die zo’n 180 km hadden gereden om de proefsessie bij te wonen, waren toch aangenaam verast. “We gaan er immers van uit dat het bier slechts enkele jaren houdbaar is. Voor ons is dit erg interessant om weten. We nemen dit zeker mee in onze promotie”, klonk het. Ook voor uitbaters Lotte en Sven was het een verrassing. “Om eerlijk te zijn hadden we erg lage verwachtingen”, geeft Lotte Vanderyse toe. “Daarom bestelden we voor deze gelegenheid ook heel wat nieuwe vaten La Trappe.”

De uitbaters willen hun klanten laten meedelen in hun ‘biergeluk’. “Vrijdagnamiddag vanaf half drie trakteren we aan iedereen die langs komt, tot de voorraad strekt, een glaasje La Trappe”, vult Sven aan. “Dit is dan meteen ook de aftrap van ons mini-kersmarktje hier op ons verwarmd en stemmig verlichtte terasje van de Damse Poort.”

(PDV)