“Samen in ons kraam, dat was echt wennen”: Annelies en Kristoff van ‘D-lies’ verkopen tapas, kaas en verse bereidingen

Marktkramers Annelies Olivier en Kristoff Decroix doen thuis ook al hun verse bereidingen die je iedere zaterdagmorgen in Izegem op de markt kunt kopen. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Annelies Olivier ruilde een bureaujob in voor de markt. En dat heeft ze zich nog geen seconde beklaagd. Ondertussen stapte haar partner Kristoff Decroix ook in de zaak en zorgt deze tandem ervoor dat je wekelijks op de markt in Izegem heel wat lekkers kunt kopen bij D-lies.

Het kinderparkje is terug ten huize Kristoff Decroix (55) en Annelies Olivier (45) in de Pieter Boncquetstraat in Kachtem. Kleinzoontje Miro (vijf maanden) heeft er al een eigen stekje. Dochter Nette (23) is de mama, zij werkt in de horeca, broer Warre (21) studeert nog.

Kristoff, die ook jarenlang bij Roularta aan de slag was, heeft meteen een anekdote in petto over de schrijfwijze van zijn naam. “Toen mijn pa bij de burgerlijke stand in Lendelede mij ging aangeven, vroeg hij om mijn voornaam met een ‘K’ vooraan te spellen. Dat mocht, maar enkel op voorwaarde dat er dan twee f’en achteraan stonden. Erg vreemd, maar zo heb ik wel een unieke naam”, lacht hij.

Naam dankzij buur

Annelies Olivier groeide op in Ingelmunster. “Ik heb voor opvoedster gestudeerd, werkte een tijdlang als onthaalmoeder in de kinderopvang, maar ging toen aan de slag in het bank- en verzekeringswezen. In het kantoor van mijn ouders dat door mijn broer Jurgen is over genomen. Maar eigenlijk was dat niets voor mij, ik keek dan ook uit naar een andere uitdaging en via een vriendin kwam ik terecht op de markten. Er stond een kraam over te nemen, dat deed in kaas, tapas en bereide gerechten en dat sprak me enorm aan.”

“Na drie maanden had ik een ongeval en was mijn marktwagen rijp voor de schroot”

De naam D-lies werd geopperd door een buur, het omvat voor een deeltje de naam van Annelies en verwijst ook naar delicieus. “Ik nam het kraam letterlijk over, maar daarbij ook de bijhorende markten. We startten in augustus 2011, Gistel, Zwevegem, Wingene, Tielt, Beernem en Waregem waren toen de markten waarop ik een plaatsje had, maar beetje bij beetje ben ik naar andere markten dichter bij huis overgeschakeld. Nu doen we er nog vijf, op dinsdag in Zwevegem de enige die is over gebleven van het eerste rijtje op woensdag in Meulebeke, op donderdag in Moorsele, vrijdag in Ingelmunster en zaterdag op de thuismarkt in Izegem. En nu zit het goed, de markten liggen vrij dicht bij huis, er zitten grotere en kleinere tussen, maar overal hebben we ons cliënteel opgebouwd. In Ingelmunster, waar ik opgroeide, en Izegem ken ik sowieso veel volk. Maar ook op die andere plaatsen heb ik zo al heel wat mensen leren kennen.”

De start liep nochtans niet van een leien dakje. “Ik was nog maar drie maanden bezig toen ik op de baan naar Gistel van de weg geraakt ben. In slaap gevallen en mijn wagen perte totale. Een nieuwe laten maken was geen optie, dat duurt een jaar. Maar we vonden een andere oplossing en zo kon ik snel weer aan de slag.”

In 2016 kreeg Annelies versterking van Kristoff. “Na mijn jaren bij Roularta was ik zes jaar aan de slag bij Inni Group, die de drukkerij-activiteiten overnam van Strobbe. Ik had er best een verantwoordelijke functie. Op de duur leefden we wat naast elkaar, want ik hielp ook nog met de bereidingen, terwijl Annelies naar de markten was.”

Naast hun woning heeft het koppel een mooie aanbouw gerealiseerd waar alles kakelvers wordt bereid. “Ik doe nu meestal de bereidingen en op vrijdag en zaterdag mag ik mee naar de markt”, lacht Kristoff. Annelies: “Eerlijk, het was wennen. Ik heb mijn manier van werken… Maar ondertussen loopt het al goed”, knipoogt ze. “En zo hebben we nu iets aan ons weekend. De zondag en maandag zijn we nu thuis, al starten dan de voorbereidingen al weer. Mensen onderschatten dat soms, ze denken dat je ’s middags gedaan hebt met werken. Maar in de realiteit ben je al van heel vroeg in de weer en in de namiddag moet je bij thuiskomst nog je ander werk doen. Maar ik doe het graag, het is nu 13 jaar en ik zie het me eerlijk gezegd wel tot mijn pensioen doen.”

Tijd voor een babbel

Op de markten zien Annelies en Kristoff vooral bekende gezichten. “Het is vaak een iets ouder publiek, in Izegem ligt dat iets anders. Omdat het een zaterdag is, heb je daar meer jongere mensen. Maar het valt ook op dat we vooral veel vast cliënteel hebben. En je kent die mensen op de duur bij naam, je aanhoort hun verhalen en zij de onze. Zo leefden de mensen mee met ons kleinzoontje dat op komst was. Het valt ook op dat iemand die winkelt op de markt meer tijd heeft of neemt, in een supermarkt gaat het er gehaast aan toe. Bij ons hoort dat babbeltje er gewoon bij. En dat maakt de job ook zo mooi, het vele menselijke contact doet deugd. En je bent ook buiten, dat is onbetaalbaar.”

De vele regen en wind dit voorjaar speelden dan weer niet in de kaart. “Sommige klanten zie je sowieso, maar het is natuurlijk leuker over de markt lopen in het zonnetje. In Izegem is er ook de wisselwerking met de horeca. We hebben elkaar nodig. En onder de marktkramers heerst een grote solidariteit. We helpen elkaar waar nodig.”

Op de één gemaakte markt alle kramen staan nu weer op de Grote Markt heeft D-lies een plaatsje op de hoek met de Marktstraat. “We staan daar goed, beter dan op de Korenmarkt. En in Izegem worden er heel wat marktacties ondernomen, dat is ook goed voor ons.”

Annelies en Kristoff zijn dus van plan nog lang de markten te doen. “Het is een pittige job. Maar we hebben ons plaatsje afgedwongen. De mensen komen bij ons voor kaas, tapas en de bereidingen. We wisselen eens in ons assortiment. In de winter hebben we raclette, maar ook onze kaas- en tapasplanken werken erg goed. En ook de vaste waarden als onze lasagne, spaghettisaus, quiches, preischotels… blijven in trek. Dat zit dus goed.”

Volgende week: Marleen en Jan verkopen al 41 jaar kousen.