Robin Verhaeghe lanceert praline met vulling van Moriaenbier en tabaksalcohol

Redactie KW

Robin Verhaeghe (19) uit Wervik is aan Ter Groene Poorte in Brugge afgestudeerd als patissier-chocolatier.


Op de praline prijkt het wapenschild van de stad Wervik. Naast onder meer reeds bier en gebak heeft de Tabaksstad er met een praline dus een specialiteit bij. “Het creëren van een nieuw streekproduct zag ik voor mezelf als een uitdaging en tegelijk een unieke kans”, zegt Robin. “Uiteindelijk heb ik hieraan drie maand gewerkt. De reacties zijn goed.”

De vulling bestaat uit twee delen. Bovenaan is er karamel, op smaak gebracht met Bruynen Moriaen, het huisbier van de herberg aan het Nationaal Tabaksmuseum. “Daaronder bevindt zich dan een tabak ganache”, vertelt Robin. “Eerst probeerde ik het met een Bleeken Moriaen maar de smaak was niet intens genoeg. De Bruynen Moriaen heeft een karamelachtige smaak. Ik kook het bier tot de smaak is geconcentreerd. Ik meng dat dan met suiker tot het is afgekoeld. Er komt dan boter bij. Die tabak ganache is een mengsel van room en chocolade. Uiteindelijk breng ik het op smaak met die tabaksalcohol. Dat is trouwens 100 procent alcohol.”

Niet in koelkast

De nieuwe praline kreeg ook een naam : Virovino. Wervik heeft een zeer rijke geschiedenis en een Romeins verleden. Het noemde destijds Viroviacum. “Er liep een heirweg naar hier en die noemde Virovino”, verklaart Robin zijn keuze.

Op de braderie volgende week zal Robin bij bakker Frimout in de Nieuwstraat zijn pralines maken. Op zondag 17 augustus en Zotte Maandag 18 augustus, telkens vanaf 10 uur. “Ik zal er de mensen ook enkele tips geven want er bestaan veel misverstanden over het bewaren van pralines”, zegt de jonge patissier-chocolatier. “Zo mogen pralines niet in de koelkast.”

(EDB)