Prijzen grijze garnalen sterk gedaald sinds voorjaar door betere vangsten

De grijze garnaal is weer betaalbaar. © JR

De problemen in de aanvoer van de grijze garnalen zijn volledig achter de rug, waardoor de prijzen in vergelijking met een paar maanden geleden sterk zijn gezakt. De prijs van gepelde garnalen is gedaald van 100 naar 60 euro per kilogram, meldt Steven Timmermans, bedrijfsleider van visgroothandel Alfa Fish.

De prijzen waren in het voorjaar sterk gestegen vanwege extreem slechte vangsten en dus ook een erg beschikte beschikbaarheid. Midden mei raakte al bekend dat de schaarste achter de rug was, en nu lijken de problemen volledig van de baan.

Meer voeding, minder vijanden

“Er worden weer heel veel garnalen gevangen – meer dan 4.000 kilogram per schip tegenover minder dan 1.000 kilogram per schip een paar maanden geleden”, zegt Timmermans vrijdag. “De oorzaak is niet wetenschappelijk bewezen maar vissers spreken enerzijds over meer voeding in het water dankzij de vele regenval in het voorjaar en anderzijds over minder vijanden in zee. Zo is het seizoen van de wijting en schelvis is afgelopen.” De grote scholen jonge wijting, die jagen op garnalen, werden in het voorjaar als een van de oorzaken van de schaarste genoemd.

Het resultaat is duidelijk te voelen in de portemonnee: de prijs voor de eindconsument van gepelde garnalen is gezakt van 100 euro per kilogram enkele maanden geleden naar 60 euro per kilogram vandaag. De prijs van ongepelde garnalen daalde van 40 euro naar 25 euro per kilogram.

Timmermans verwacht dat de prijs nog zal dalen. “Het is echter niet duidelijk naar welk niveau we gaan evolueren. De natuur laat zich niet voorspellen”, voegt hij toe.

Alfa Fish uit Brecht is een groothandel die voornamelijk levert aan horecazaken en kleine retailers in het hele land. Het bedrijf behoort tot de top drie van Belgische groothandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier