‘Potjesvlees uit de Westhoek’ draagt voortaan Europees label

Redactie KW

Europa heeft een nieuw Vlaams streekproduct toegevoegd aan de lijst van beschermde geografische aanduidingen (BGA). Het ‘potjesvlees uit de Westhoek’, een West-Vlaams charcuteriegerecht, is voortaan drager van een Europese erkenning.


Het Europese label biedt bescherming aan de producenten en garandeert de consument dat het om een authentiek product gaat. Minstens één fase in de productie, verwerking en bereiding van het product vindt plaats in de genoemde streek – in dit geval dus de Westhoek.

Potjesvlees wordt via een traditionele artisanale methode gemaakt. Volgens streekproduct.be, een website van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing), bestaat het product voor maximum 70 procent uit kip, voor minimum 15 procent uit konijn en voor minimum 15 procent uit kalf. Het witte vlees zit in een gelei die door middel van citroen, witte wijn en/of azijn een zure toets meekrijgt.

Dat het potjesvlees uit de Westhoek in het Europese register wordt ingeschreven, werd vrijdag officieel gemeld in het Europees Publicatieblad. In 2013 kregen het Liers vlaaike en de Poperingse hopscheuten bescherming als beschermde geografische aanduidingen. Ook de Geraardsbergse mattentaart, het Brussels grondwitloof en de Gentse azalea kregen al een BGA-label.

(Belga)