Oostende verbiedt ijsverkoop op strand met ‘mini-tractor’

IJsverkoper Patrick De Jonghe uit Middelkerke mag zijn ding niet meer doen op het strand van Oostende. © DJ
Redactie KW

De stad Oostende heeft een ijsverkoper verboden om op het strand van Raversijde en Mariakerke nog ijs te verkopen op een ‘mini-tractor’. “Omdat dit niet aangenaam is voor strandgasten”, klinkt het. In Middelkerke en Koksijde mag het wel.

Het was Oostends gemeenteraadslid Collins Nweke (Groen) die het stadsbestuur wees op de ‘storende ijsverkoop’ op de stranden van Mariakerke en Raversijde. IJsverkoper Patrick De Jonghe uit Middelkerke maakt er gebruik van een zogenaamde John Deere Gator-voertuig, een soort multifunctionele mini-tractor. Nweke stelde er een schriftelijke vraag met illustrerende foto’s over aan het schepencollege, en kreeg – tot zijn tevredenheid – een positief antwoord.

“Onze stedelijke diensten hebben na de melding de feiten vastgesteld. De verkoper had in eerste instantie geen vergunning om op Oostends grondgebied te rijden. Achteraf diende hij nog een vergunningsaanvraag in, maar het schepencollege ging daar niet op in. Gemotoriseerde voertuigen horen volgens ons niet op het strand“, stelt schepen van Toerisme Johan Vande Lanotte.

“Twee bestuurders moeten ontslaan”

IJsverkoper Patrick De Jonghe betreurt de beslissing van het Oostendse stadsbestuur. “We maken al veertien jaar gebruik van deze voertuigen op het strand. Nooit eerder waren er problemen. Tot op vandaag in Oostende”, zucht Patrick. De ijsverkoper maakt in totaal gebruik van elf dergelijke mini-tractoren, waaronder drie in Koksijde en zes in Groot-Middelkerke. Daar zien ze geen graten in deze vorm van ijsverkoop . “In de concessie staat inderdaad aangegeven dat de verkoop met dit specifieke voertuig is toegelaten. We hebben nog nooit klachten gekregen”, zegt de Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD).

Patrick De Jonghe laat de twee voertuigen, bestemd voor Mariakerke en Raversijde, nu noodgedwongen op stal. “De twee bestuurders heb ik moeten ontslaan”, zegt Patrick. “Alle bestuurders van deze wagens zijn trouwens gepensioneerden. Papa’s en opa’s, die met andere woorden heel goed inschatten dat kinderen op het strand onverwachte bewegingen kunnen maken. Jobstudenten zal je nooit achter het stuur vinden. Deze gators kunnen maximaal 35 kilometer per uur rijden, maar op het strand rijden we enkel stapvoets”, aldus De Jonghe.

“Door strandgasten als storend ervaren”

Voor het stadsbestuur van Oostende is deze veiligheidsoverweging niet het struikelblok. “Voor ons is het vooral om de beleving op het strand te doen”, zegt schepen Vande Lanotte. “Deze voertuigen werken enkel storend voor de strandgasten die genieten van de zon. Dit was de boodschap die wij kregen op het strand.”

(DJ)