Ons land en vijf andere Noordzeelanden sluiten pact om Russische sabotage tegen te gaan

© Getty Images/iStockphoto

België slaat samen met vijf andere Noordzeelanden de handen in mekaar om de beveiliging van kabels, leidingen en energieparken in de Noordzee te verbeteren. “Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren”, meldt minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD) dinsdag.

De toegenomen aanwezigheid van Russische spionageschepen in de Noordzee en de sabotage van de Nord Streampijpleidingen heeft de beveiliging van kritieke onderwaterinfrastructuur in de Noordzee hoog op de agenda gezet. Op de Noordzeetop van april vorig jaar kwamen op verschillende landen bijeen om betere samenwerking te bespreken over de beveiliging van onze energie- en telecommunicatie-infrastructuur.

Dat resulteerde in het Noordzee-Veiligheidspact dat nu is ondertekend door zes Noordzeelanden: België, Nederland, Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het pact moet ervoor zorgen dat offshore- en onderwaterinfrastructuur over de grenzen heen verzekerd is van eenzelfde niveau van beveiliging.

NorthSeal

Er werd ook afgesproken om voortaan reeds van bij de ontwikkeling van infrastructuur rekening te houden met de mogelijke risico’s en dreigingen. Dat kan bijvoorbeeld door deze uit te rusten met landingsplaatsen voor drones in de lucht en onder water, akoestische detectieschilden onder water en camerabeveiliging.

België engageert zich voor het Noordzee-Veiligheidspact door 1 miljoen euro vrij te maken voor de oprichting van NorthSeal, een beveiligd platform voor informatie-uitwisseling tussen de betrokken landen.

“In de Noordzee bevindt zich heel wat kritieke infrastructuur zoals pijpleidingen, stroomkabels en datakabels. Sabotage zou onze energiebevoorrading, internetverbinding of bankverkeer zeer ernstig kunnen verstoren. Die dreiging is reëel, daar mogen we niet naïef in zijn”, aldus Van Tigchelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier