Omgevingsvergunning voor bedrijventerrein Hoge Akker II: “34 percelen op 10 ha”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het Ieperse schepencollege leverde maandag de omgevingsvergunning af voor lokaal bedrijventerrein Hoge Akker II. Daarmee komt er een einde aan vijftien jaar juridische strijd tussen de grondeigenaars en de WVI en het nijpende tekort aan bedrijventerreinen in Ieper.

Na de eerdere goedkeuring van de ‘zaak der wegen’ op de gemeenteraad van 3 juni gaf het Ieperse schepencollege op maandag 15 juli groen licht voor de omgevingsvergunning voor het lokaal bedrijventerrein Hoge akker II in Vlamertinge. “Op de circa 10 ha worden er 34 percelen aangeboden. Bij samenvoeging mag de oppervlakte van 0,5 ha niet worden overschreden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (Vooruit).

Zelfrealisatie

Het dossier heeft ondertussen een lange en juridisch pijnlijke voorgeschiedenis. “De hele kwestie draaide rond het al dan niet laten realiseren van het bedrijventerrein door de WVI of zelfrealisatie toe te laten door de landbouwer”, schetst Philip Bolle. “De onteigeningsmachtiging werd in 2009 via gerechtelijke weg verleend aan de WVI, maar werd onmiddellijk betwist door de eigenaars van de gronden. Die wilden er zelf een bedrijventerrein inrichten, maar hun vergunningsaanvraag werd in 2010 geweigerd door het toenmalige stadsbestuur.”

Herlokalisatie zonevreemde bedrijven

Bij haar aantreden in 2019 nam het nieuwe stadsbestuur het initiatief om de knoop te ontwarren en beide partijen opnieuw on speaking terms te krijgen. “Gezien de wederzijdse aantijgingen en beschuldigingen was dat niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk zette het college het licht op groen voor een zelfrealisatie onder voorwaarden”, vervolgt Philip Bolle, die de nood aan bedrijfsgronden niet genoeg kan benadrukken. “De zeer grote ruimtevraag bleef onbeantwoord bij gebrek aan bouwrijpe gronden voor lokale bedrijvigheid in Ieper. Niet alleen om de bestaande bedrijvigheid kansen te geven, maar tevens om ruimte te voorzien voor de herlokalisatie van zonevreemde bedrijven. De dramatische vernietiging van het RUP ‘Reigerburg’ (regionaal bedrijventerrein van 42 ha netto bedrijfsgronden aan de Noorderring, red.) door de Raad van State in 2018 maakte de vraag alleen maar urgenter.”

Pendeldiplomatie

“Ik ben dus opgelucht en vooral verheugd dat de constructieve pendeldiplomatie in de luwte, ver weg van rechtbanken, tot resultaat heeft geleid. De toekomst voor onze ondernemers en toekomstige tewerkstelling in eigen streek ziet er opnieuw een stuk rooskleuriger uit”, besluit Philip Bolle. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier