Minidijk die Stavele moet beschermen zal een smak geld kosten: “Dure maar noodzakelijke werken”

Dit schepencollege heeft in de twee laatste bestuursjaren nog veel geld nodig, onder meer voor wegenwerken, de renovatie van het dorpshuis in Gijverinkhove en de minidijk rond Stavele. “Dure maar noodzakelijke investeringen”, stelt men. (AB/foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

De gemeente heeft haar plannen voor 2023 en deels ook 2024 bepaald. De reserves slinken, maar Alveringem is wel nog financieel gezond. De aanleg van de minidijk rond Stavele zal een smak geld kosten en subsidies zijn nog niet zeker.

Alveringem heeft er onder de financiële leiding van burgemeester Liefooghe – Gerard Liefooghe zal op 1 januari 2025 18 jaar burgemeester geweest zijn met de bevoegdheid van financiën – financieel altijd goed voorgestaan. Lenen was al die tijd niet nodig. Nochtans zal Alveringem in die drie legislaturen vele grote en duurzame investeringen gerealiseerd hebben, realisaties die voor vele decennia goed zijn. Spaarzaamheid, geen luxeprojecten en het binnenhalen van vele miljoenen aan overheidssubsidies zijn de sleutel tot succes geweest.

Jackpot

Al moet in deze ook vermeld worden dat schepen Liefooghe begin jaren 2000 het schepencollege onder leiding van burgemeester Wackenier kon overtuigen om in Alveringem de belastingen te verhogen. Het Alveringemse OCMW heeft dan weer het geluk dat het door schenkingen een rijk OCMW is. Met de figuur van Jozef Clep bijvoorbeeld won Hoogstade en bij uitbreiding Alveringem de jackpot. In 1856 schonk de man 155 hectare aan het toenmalige plaatselijke OCMW, gronden die 15 jaar geleden verzilverd werden om in Alveringem een ouderenvoorziening van 11 miljoen euro te bouwen.

Financieel gezond

Over naar het heden nu. Alveringem is nog altijd financieel gezond. Dat zegt financieel directeur op het gemeentehuis Steve Lansens. Het heeft veel personeel in dienst, werft vooral in woon – en zorgcentrum ’t Hoge nog altijd nieuwe mensen aan en kan ondanks de hoge loon- en energiekost al de dagdagelijkse werkingskosten betalen. Feit is ook dat er extra inkomsten zijn! Een verblijf in ’t Hoge steeg dit jaar met 240 euro per maand, Alveringem krijgt 345.000 euro van de Vlaamse overheid als compensatie voor de hoge energie- en personeelskost, er zijn hogere inkomsten uit de opcentiemen en een eenmalige maar behoorlijk hogere aanvullende personenbelasting.

Verspreid over drie jaar wordt 1.150.000 euro aan wegwerk- zaamheden uitgegeven

Toch slinken de reserves traag maar zeker. In 2021 zat er nog 10 miljoen euro in de Alveringemse spaarpot, op vandaag nog 4 miljoen en eind 2025 zal die leeg zijn, voorspelt Steve Lansens. Feit is wel dat tegen dan er opnieuw een aantal investeringen gerealiseerd en betaald zal zijn.

Gijverinkhove

Wat kan de burger dit jaar zoal verwachten? Een studiebureau is volop bezig met de voorbereiding van het dossier om Stavele door middel van een minidijk tegen overstroming te beschermen. In de komende maanden zal hierover in Stavele een infovergadering belegd worden. De realisatie zal een smak geld kosten: er staat 1,3 miljoen euro aan de kant en subsidies zijn nog niet zeker. Het dorpshuis van Gijverinkhove wordt in 2023 gerenoveerd.

De gemeente voorziet 350.000 euro daarvoor en 67.000 euro aan subsidie is toegezegd. Verspreid over drie jaar zal Alveringem 1.150.000 euro uitgeven aan wegwerkzaamheden in het kader van de ruilverkaveling. Dreven in slechte staat die openbaar domein zijn en de weg Klarewal tussen de hoeve Mahieu en de Burgmolenstraat richting N8 die in heel slechte staat is, worden hersteld. Los daarvan voorziet Alveringem opnieuw 700.000 euro voor onderhoud van het gemeentelijk wegennet.

Veldkapelletjes

Kleinere uitgaven zijn onder meer 70.000 euro voor de aankoop van uitleenmateriaal voor verenigingen en inwoners, 25.000 euro voor herstel van veldkapelletjes en 45.000 euro voor een nieuwe verwarmingsinstallatie op de jeugdsite. De gemeente verkoopt het vroegere schoolhuis in de Kerkstraat nu de laatste huurder van het pand overleden is. De vraagprijs zal eerder laag zijn, omdat er veel kosten aan de woning zijn. (AB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier