Met Melexis veroverde onlangs voor het eerst een Iepers bedrijf een plaatsje in de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs. De producent van chips is sinds 1994 gevestigd in Ieper en heeft er nog steeds haar hoofdzetel, met recht en reden. “Er is een interessante link tussen ons bedrijf en de internationale uitstraling van Ieper”, zegt sitemanager Stijn Dieusaert.
Het verhaal van Melexis in Ieper vangt aan eind jaren ‘80. “Toen was er hier een klein bedrijf, los van Melexis, opgericht dat hybride schakelingen maakte. Hybride schakelingen moet je zien als de voorloper van de elektronische chips. In 1994 heeft het toen nog jonge Melexis dat bedrijf overgenomen. Zo is Melexis in Ieper actief geworden”, vertelt Stijn Dieusaert, sitemanager van de Ieperse hoofdzetel. “In 2013 werd het huidige bedrijfsgebouw gezet langs de Sint-Krispijnstraat. In 2018 volgde er nog een grote uitbreiding. Melexis is ondertussen uitgegroeid tot een internationale groep. We hebben vestigingen in verscheidene landen. In totaal telt de groep zo’n 1.500 medewerkers, waarvan ongeveer een vijfde in Ieper werkt. De vestiging in Ieper is dus zeker een van de grootste vestigingen in de groep.”
Menselijk lichaam
Melexis ontwikkelt en produceert elektronische chips die een interactie maken tussen de digitale wereld en de fysieke wereld. “Je kan het een beetje vergelijken met het menselijk lichaam. Wij hebben zintuigen en spieren die interactie tussen onszelf en de wereld rondom ons mogelijk maken”, vervolgt Stijn. “Wij maken onder andere sensoren die druk meten, de positie meten waarin iets zich bevindt, lichtinval, temperatuur vanop afstand. Daarnaast hebben we ook producten die bijvoorbeeld motoren aansturen. We zijn vooral actief in de automobielsector, maar in tijden van corona hebben we ook veel in de medische wereld producten geleverd, zoals temperatuursensoren voor thermometers die de lichaamstemperatuur van op afstand meten, maar ook aansturing van ventilatoren die gebruikt worden om patiënten te beademen.”
“We zijn trots op onze diverse populatie. Het is een deel van het DNA van ons bedrijf”
In Ieper worden chips ontwikkeld en vooral getest. “Het testen is een heel belangrijke stap in het productieproces. Veel van onze producten hebben te maken met veiligheid. Denk maar aan een chip in veiligheidssystemen van autogordels en airbags. Wij hebben ook een specialisatie ten opzichte van andere productiefaciliteiten van Melexis, vooral in de positie- en stroomsensoren. We werken wel nauw samen met de andere vestigingen. Zo hebben we in België nog een vestiging in Tessenderlo.”
West-Vlaams ondernemerschap
Melexis is verankerd in Ieper, en met overtuiging. “Ik ben zelf geen West-Vlaming, maar het West-Vlaams ondernemerschap zit hier wel. Wij voelen dat ook bij mensen die we aantrekken. Ook de geografische ligging is interessant. Binnen onze sector is de Duitse automobielindustrie heel belangrijk. Die is hier niet zo ver vandaan. Op grotere schaal zitten we ook heel centraal tussen de Verenigde Staten en Azië. China is een enorme groeimarkt voor ons. Het is dus belangrijk dat we een goeie logistieke verbinding met dat land hebben. Ook de nabijheid van de regio rond Rijsel is geografische gezien heel belangrijk. We hebben goeie contacten met een aantal ingenieursscholen daar.”
“Een derde aspect is ook het verhaal van Ieper, de vredesstad, dat toch iets uitdraagt van duurzaamheid”, vervolgt Stijn. “Wij maken producten die de wereld veiliger, comfortabeler en duurzamer willen maken. Daar zie ik dus ook een interessante link met het verhaal en de internationale uitstraling van de stad en de regio. Wij hebben dat vorig jaar ook bezegeld met ‘Living Memory’, een verband met de stad waarbij we samen met andere bedrijven de stad en in het bijzonder de musea ondersteunen om dat erfgoed uit te dragen.”
300 mensen
In de vestiging in Ieper werken ongeveer 300 mensen, goed voor zowat twintig verschillende nationaliteiten. “Wij zijn heel trots op onze diverse populatie. Dat is een deel van het DNA van Melexis, want wij zijn ervan overtuigd dat dit tot betere en creatievere oplossingen leidt. Tegelijk hebben we ook een grote lokale binding. Toch de helft van onze mensen komt uit de grotere regio rond Ieper. We zijn een hoogtechnologisch bedrijf, maar het zou fout zijn om ons alleen te associëren met hoogtechnologische jobs. Een derde van onze mensen zijn operatoren die de testing doen. Daar vereisen we geen specifieke technologisch vooropleiding voor. De match met onze bedrijfscultuur en onze waarden is het belangrijkste. Interesse in technologie, willen werken, willen bijleren, begaan zijn met de mensen rondom hen, oplossingen vinden… Voor die rollen leiden we mensen grondig op ‘on the job’. Wij zijn quasi altijd op zoek naar nieuwe mensen. De technische profielen zijn inderdaad een knelpunt, maar over het algemeen slagen we er wel in om de juiste man of vrouw vinden die matcht met onze bedrijfscultuur.”
Omzet steeg
Ondanks de coronacrisis kon Melexis eind 2020 een sterk laatste kwartaal neerzetten. De omzet steeg met 21 procent naar 147 miljoen euro, het beste kwartaal ooit. De nettowinst dikte 56 procent aan tot 24 miljoen euro. Als kers op de taart wordt het aandeel van Melexis nu ook opgenomen in de Bel20, de twintig belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs. “In de eerste plaats ervaren we dat als een belangrijke erkenning, maar op operationeel vlak heeft dat niet direct een impact. Het heeft wel een impact op de uitstraling van het bedrijf, waardoor we waarschijnlijk potentiële nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. Dat zou een belangrijke extra troef voor ons kunnen zijn”, besluit Stijn Dieusaert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier