https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marius Santy brengt driehoppig blond bier Ladderloper op de markt: “Zal met niets te vergelijken zijn”

Pas eind volgende week ontkurkt brouwer Marius Santy het eerste flesje Ladderloper. (foto SLW)©Stefaan Lernout
Pas eind volgende week ontkurkt brouwer Marius Santy het eerste flesje Ladderloper. (foto SLW)©Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Zes jaar geleden experimenteerde Marius Santy (24) volop met zijn eerste bierbrouwsels in de tuin van het ouderlijk huis in de Rivierstraat. Deze week brengt zijn pas opgerichte brouwerij Brouwe Bier haar eerste bier op de markt: Ladderloper. “Ik kan je het helaas nog niet laten proeven”, verontschuldigt Marius zich. “Het is pas gebotteld en moet nog een week gisten op fles.”

Met een bescheiden brouwinstallatie produceert Marius thuis al vele jaren zijn eigen bier. Tot groot enthousiasme van zijn vrienden die onvoorwaardelijk fan zijn. Na zijn studies laborant was het hem al snel duidelijk dat zijn toekomst niet in een of ander labo lag, eerder tussen de ketels en kuipen van een brouwerij. Met water, gist, mout en hop bier maken kan op ontelbaar veel manieren. Via een snelcursus op internet of in de avondschool produceer je al snel je familiebier. Daar is niks mis mee, vindt de jonge brouwer, maar bij hem liep het toch even anders.

Dubbele ladder

“Ik was al heel wat jaren bezig met experimenteren toen ik bij brouwerij Gulden Spoor aan de slag kon, waar ik momenteel voltijds werk”, zegt hij. “Het grootste deel van de kennis over bierbrouwen heb ik pas hier opgedaan. We hebben onze eigen bieren, van brouwerij Gulden Spoor en De Feniks, of we brouwen voor derden die hun eigen recept meebrengen. Ik ben hier nu anderhalf jaar brouwer en is het tijd om mijn eigen brouwerij en bier te lanceren. De brouwerij heet Brouwe Bier, het bier zelf Ladderloper.”

Als attractie liep hij bij de jeugdbeweging wel eens rond op een dubbele ladder, vandaar de naam. Het etiket ziet er prachtig uit. Een vriend ontwierp het voor zijn eindwerk Etikettering, het enige wat Marius verlangde was dat zijn hoofd in het logo werd verwerkt. Maar waar het echt om gaat is het bier natuurlijk.

Drie soorten hop

“Het is een blond bier geworden, wat voor de Vlaming nog steeds toegankelijker is, maar waar ik toch een speciale draai aan heb gegeven. Er zitten drie soorten hoppe in: Columbus, Cascade en Nelson Sauvin. Die laatste komt uit Nieuw-Zeeland en is genoemd naar de druif Sauvignon Blanc die een overeenkomstige smaak heeft. Het is een bier van 7,0 % en het zal met niets te vergelijken zijn!”

Eerste brouwsel

Onze interesse is alvast gewekt, we zijn ook benieuwd wat het lievelingsbier van Marius zelf is. “Ik drink eigenlijk alles graag, zolang het correct gebrouwen is. De verhoudingen moeten kloppen en het bierproces moet correct verlopen. Thuis experimenteer ik met het maken van stout en lambiek, maar dat is niet simpel. Je weet van geen enkel eerste brouwsel op voorhand hoe het precies zal smaken, maar van Ladderloper weet ik dat het lekker zal zijn.”

Daar zal hij niet alleen over oordelen, in eerste instantie zullen zijn collega-brouwers van het Gulden Spoor dat doen en vader Stefaan die alle brouwsels van zoon Marius vakkundig beoordeelt. Vanaf juni kan je het bier kopen bij Marius of in de brouwerij. Jeugdclub Ten Goudberge heeft alvast vier bakken besteld.

Meer info vind je op zijn facebookpagina: Brouwe Bier-Ladderloper.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.