West-Vlaamse veehouders verliezen steeds meer schapen aan blauwtongvirus: “heb al gedacht om te stoppen”

Lode Stragier uit de Rennevoordestraat in Oekene is zwaar getroffen. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het blauwtongvirus treft momenteel heel wat veehouders. In ons land werden er inmiddels 2.400 haarden vastgesteld. Onder andere schapenhouder Lode Stragier uit de Rennevoordestraat in Oekene is zwaar getroffen. Tientallen van zijn schapen stierven de voorbije maand door het virus. “Ik heb al gedacht om te stoppen”, aldus Lode.

De 45-jarige Lode Stragier uit de Rennevoordestraat in Oekene is één van de jongste schapenhouders in de regio. Hij zet sinds 13 jaar in bijberoep het werk van zijn vader verder.

“In 2008 stierven tachtig van de mijn pa’s schapen door het blauwtongvirus”, weet Lode nog. Sinds enkele maanden is het blauwtongvirus terug bezig aan een opmars. “Begin augustus werd een eerste van mijn schapen ziek. Inmiddels zijn al tientallen schapen overleden. Het heeft er alle schijn van dat dit zal uitdraaien zoals in 2008”, aldus Lode die honderdtwintig moederdieren heeft.

Stoppen

Lode twijfelde de voorbije weken over zijn toekomst als schapenhouder. “Ja, ik heb al gedacht om te stoppen, maar dat wil ik voorlopig niet doen om dat ik heel wat mensen in de kou zou laten staan.”

De schapen van Lode begrazen onder andere gronden van de provincie en de stad en de schapenhouder werkt ook nauw samen met de scholen Vives en VABI.

Vaccinatie te laat

Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, bracht donderdagmiddag een bezoekje aan het landbouwbedrijf van zijn naamgenoot. “Het aantal veehouderijen dat getroffen wordt door het blauwtongvirus is sterk gestegen sinds midden juli. Dit jaar kwam de vaccinatie te laat. Blauwtong zal naar verwachting zonder vaccinatie ook volgend jaar grote schade veroorzaken”, aldus Ceyssens.

Inmiddels zijn er drie vaccins die de dieren beschermen tegen het virus. De Boerenbond vraagt echter om nog meer onderzoek te doen zodat er nog betere vaccins op de markt komen. “Daarnaast pleiten we voor een tijdige en verplichte vaccinatie voor het komende jaar. We vragen ook een tussenkomst vanuit de federale overheid en Europa in de vaccinatiekosten en extra ondersteuning van de zwaar getroffen schapen-en rundveehouders. Een groepsaankoop kan bijvoorbeeld een oplossing bieden.”

Crisisreserve

Wat betreft de geleden economische schade dit jaar vraagt de Boerenbond om de Europese crisisreserve te activeren en pleit het bij de overheidsdienst financiën dat getroffen bedrijven in de belastingsforfait een extra aftrekpost voor de verliezen door blauwtong kunnen inbrengen.

Ondertussen hoopt schapenhouder Lode dat er morgenochtend geen nieuwe schapen dood in één van zijn weides liggen. “Gelukkig zijn de temperaturen inmiddels wat gedaald waardoor de schapen minder risico lopen om het virus op te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier