Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Omgeving en Energie, zal in een brief aan Fluvius meer uitleg over en mogelijke oplossingen vragen voor de dure prijzen om landbouwers in Diksmuide te voorzien van sneller internet. Bij tientallen boeren in de regio kwamen offertes tot maar liefst 14.000 euro binnen voor de nieuwe aansluiting. Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) kaartte de problematiek aan in de commissie Landbouw.
Offertes van ruim 10.000 euro, met uitschieters tot 14.000 euro, om aan te sluiten op een proefproject met supersnel internet. Die vielen recent in de bus van enkele tientallen Diksmuidse landbouwers. “Pure woekerprijzen, het is een echte schande”, klinkt het bij Joël Van Coppenolle, lokaal voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. Hij startte een petitie die intussen door meer dan 50 landbouwers uit de buurt is ondertekend . Ook het nationale Algemeen Boerensyndicaat trok al aan de alarmbel.
Basisbehoefte
Stefaan Sintobin, parlementslid voor Vlaams Belang en lid van de commissie Landbouw, haalde de dure aansluiting aan in een vraag aan Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). “De landbouwsector staat onder druk, die mensen leggen die 10.000 euro niet zomaar op tafel”, zegt Sintobin. “Zeker in die regio zijn er vele boerderijen die op meerdere honderden meters van de openbare weg liggen, die grote afstanden zijn dus allesbehalve uitzonderlijk.”
“Internet is intussen een basisbehoefte, ik denk dat we dat allemaal kunnen erkennen. In de sector is de verdere digitalisering bovendien heel belangrijk. Veel van deze landbouwers bellen nog altijd in of gebruiken grote volumes 4G om alles te verwerken. Dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus het Vlaams Parlementslid.
Gratis tot 15 meter
Minister Demir had al contact met het Algemeen Boerensyndicaat, zo stelt ze. En sprak ook met Fluvius over de ‘woekerprijzen’. “Het gaat hier wel om uniforme aansluitingstarieven, enkel indien een woning maximaal 15 meter van de rooilijn ligt, is de aansluiting gratis. Ligt die verder gaat het 21,90 per meter als de klant zelf voor de sleuf zorgt”, verduidelijkt de minister. “Het gaat ook om meer dan de kost voor de glasvezelkabel an sich. Dat andere partijen hetzelfde voor een tiende van de prijs zouden kunnen doen, klopt niet. We mogen die niet zomaar vergelijken.”
Maar minister Demir is wel van plan om de problematiek aan te kaarten bij de raad van bestuur van Fluvius. “Ik beslis uiteraard niet zelf over de tarieven, maar wil wel in overleg treden. Omdat snel internet ook op het platteland en bij landbouwers van belang is. Wij moeten die digitalisering tot bij de landbouwers brengen.”
Of er veel aan de prijzen kan veranderen, moet nog blijken. “Vraag is wie die kost dan wel zou moeten betalen”, aldus de minister. “Die kosten zouden wel eens doorgerekend kunnen worden aan alle andere gebruikers. Ik hoor dus graag alle oplossingen en alternatieven voor dit probleem”, besluit minister Demir.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier