Diksmuidse boeren vinden snel internet véél te duur

Enkele ontevreden landbouwers met v.l.n.r. Henk Vanoverbeke, Kristof De Cat, Marc Depuydt en Joël Van Coppenolle die zijn petitie laat zien.©type=
Enkele ontevreden landbouwers met v.l.n.r. Henk Vanoverbeke, Kristof De Cat, Marc Depuydt en Joël Van Coppenolle die zijn petitie laat zien.©type="Seq" annie callewaert ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Fluvius kondigde vorig jaar aan in Diksmuide snel internet te brengen, meteen een proefproject. Grote euforie bij iedereen die landelijk woonde en al zeker bij de landbouwers, tot de offerte in de bus viel.

“Een offerte van 4.000 euro heb ik ontvangen”, vertelt een verontwaardigde Joël Van Coppenolle (65), voorzitter van het plaatselijke Algemeen Boerensyndicaat. “Dat is de prijs om internet tot bij mijn landbouwbedrijf te brengen, dat op een 500 meter van de weg ligt.”

Joël bleef niet bij de pakken zitten en organiseerde een petitie. “Ik maakte een brief op die ik naar de mensen stuurde die in hetzelfde geval verkeren en ook een flinke duit mogen betalen voor het internet dat eerst als ‘gratis’ werd aangeboden. Ondertussen ondertekenden al ruim 50 landbouwers de petitie tegen de té hoge prijs.”

Tegenwoordig gebeurt ook in de landbouw heel veel via het internet. “Vergunningen aanvragen, op de site van de mestbank formulieren invullen en noem maar op, het moet allemaal digitaal en daarvoor heb je wel degelijk een snelle internettoegang nodig”, aldus Henk Vanoverbeke (43) uit de Cayennestraat. “We gebruiken vaak 4G omdat verschillende zaken nu eenmaal tijdig binnen moeten zijn en er niet altijd goeie verbinding is via het gewone internet. Maar dit hier is natuurlijk wel héél duur.”

“Trouwens, het internet is pas goed toegankelijk ’s morgens vroeg tot rond 10 uur en ’s avonds na 22 uur”, pikt Kristof De Cat (44) uit de Viconiastraat in. “Dat betekent dat wij bijna verplicht zijn om ons digitaal werk ’s nachts te doen.”

een schande

De personen die de petitie ondertekenden, zijn duidelijk zeer misnoegd. “Het is een schande”, sakkert Joël. “Wees eens eerlijk: wat kost zo’n glasvezelkabel? Een privaat elektriciteitsbedrijf kan de kabel leveren tegen de prijs van 2 euro per lopende meter, bij Fluvius moeten wij 20 euro de lopende meter, zonder BTW, betalen. Pure woekerprijzen! Alsof wij landbouwers al niet genoeg gestraft zijn met al die strenge maatregelen die we dagelijks opgelegd worden, zal men ons nu ook nog het internet afnemen. Onbegrijpelijk! Internet is, in deze huidige tijden, niet alleen voor ons bedrijf maar ook bijvoorbeeld voor de kinderen, die digitaal les krijgen, een basisrecht.”

“Op veel solidariteit zal niet meer gerekend kunnen worden, het stopt ergens”

Een tegenvoorstel vanwege de landbouwers om bijvoorbeeld met private ondernemingen de kabel te mogen leggen, werd op een njet onthaald. “Ondertussen moeten we wel vaststellen dat voor de mensen die tot op 15 meter van de openbare weg wonen de aansluiting wel gratis is. Frustraties ten top. 2.000 euro per bedrijf zouden we met plezier betalen, maar meer dan 10.000 euro kan echt niet door de beugel.”

Vermeld in brochure

“In het aanbod ‘gratis glasvezel’ geldt dat het gratis tot in de woning wordt geleverd voor alle woningen die niet verder dan 15 meter van de rooilijn liggen”, aldus David Callens, woordvoerder van Fluvius. “Voor wie verder woont, vervalt het gratis aanbod en moet er een stuk door de klant worden betaald. Daarbij heeft de klant twee mogelijkheden: ofwel graaft de klant de sleuf zelf en betaalt hij 20 euro per lopende meter, ofwel laat hij ons de werken uitvoeren en betaalt hij 80 euro de lopende meter. Dat kan voor niemand een verrassing zijn, vermits het ook zo in onze brochure vermeld staat en het ook wordt meegedeeld op het moment dat iemand van Fluvius langsgaat bij de klant. De klanten zijn vrij om al dan niet in te stappen en kunnen altijd verder hun gewoon internet blijven gebruiken.”

De plaatselijke landbouwers zijn heel misnoegd en zullen het hier niet bij laten. “Als voorzitter van de landbouworganisatie ABS Diksmuide heb ik meteen contact opgenomen met het nationaal bestuur van onze organisatie”, verzekert Joël. “Onze nationale voorzitter, Hendrik Vandamme, legde dit voor aan de ministers Demir en Crevits.”

trots op dit project

“Het proefproject met de glasvezelkabel, die voor supersnel internet zorgt, is uniek in Vlaanderen en ik ben trots dat Diksmuide samen met Poperinge in dit project kon stappen”, reageert burgemeester Lies Laridon. “Slechts 1.000 mensen krijgen de kans om in dit proefproject te stappen. Na jarenlang de vraag, de roep van de landbouwers naar snel internet te hebben gehoord, hebben we dit project kunnen binnenhalen. Wat de kosten betreft : zie het als het bouwen van een huis. Het huis staat er en enkel nog de schouw moet gemetseld worden. Dat is de situatie die zich voordoet: Fluvius doet al het werk, maakt dat alles klaar is en nu moet enkel nog de kabel, waarvoor Fluvius trouwens de eindverantwoordelijkheid draagt, worden gelegd. Mensen moeten ook begrijpen dat er al een 2 à 3.000.000 euro van gemeenschapsgeld, dus geld van iedereen, in het realiseren van het project is gestoken. Op veel solidariteit zal niet meer gerekend kunnen worden, het stopt ergens. Wie niet wil aansluiten, moet dat ook niet en kan verder het gewone internet gebruiken, dus niet het supersnel internet.”

Het lijkt erop dat het einde van deze discussie nog lang niet in zicht is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier