Tieltse groenteteler vernielt bloemkooloogst door te lage verkoopprijs

© Zoonar.com/Bernhard Kuh Belga
Redactie KW

Bart Vanneste (47), een groenteteler uit Tielt, besloot vrijdag om zijn volgroeide bloemkolen te vernietigen in plaats van de oogsten en verkopen. De reden? Donderdagavond kreeg hij een telefoontje van de afnemers, die lieten weten dat ze slechts de helft van de afgesproken prijs wilden betalen voor de kolen. En dat is lang niet voldoende om de kosten van de landbouwer te dekken om de groenten te oogsten.

Vrijdagmorgen besloot hij samen met zijn zoon het veld om te ploegen en zo de bloemkolen te vernietigen. “Liever dat dan ze met verlies verkopen. Ik ben het kotsbeu. De diepvriesgroentebedrijven breken hun woord keer op keer. De prijzen die ze voor onze producten betalen, zijn sowieso al nauwelijks hoger dan wat het ons kost om ze te telen, en dan gaan ze die nog eens halveren. Zo wil ik niet meer werken”, vertelt Bart Vanneste in De Standaard.

Geen perspectief

Een echte verrassing is deze actie niet in de West-Vlaamse landbouwkringen. Al maandenlang wordt er geprotesteerd tegen de stijgende kostprijzen en onwil van de diepvriesgroentebedrijven om de boeren verhoudingsgewijs meer te betalen voor hun oogst.

“Er is geen toekomst meer in de groenteteelt” – landbouwer Bart

Ook Bart ziet de toekomst maar somber in. “Ik ben een teler van de derde generatie, maar ik stop ermee. Volgend jaar wil ik nog de helft produceren van wat ik normaal doe. Als dat niet lukt, doe ik de boeken toe. Mijn zoon en dochter willen het bedrijf verderzetten, maar ik wil het hen echt niet aandoen. Er is geen toekomst meer in de groenteteelt”, klinkt het.

Contracthoeveelheid

Kan dat dan zomaar, minder betalen voor de geleverde producten dan afgesproken? “Het gaat hier over extra bloemkolen bovenop de contracthoeveelheid”, legt directeur Hilde Dhuyvetter van telersvereniging Ingro uit.

“Telers hebben heel wat extra inspanningen geleverd, maar worden daar allesbehalve voor beloond” – Ingro

“Wanneer het over levende planten gaat kun je niet altijd exact voorspellen hoe groot de oogst zal uitdraaien. Door de extreme droogte van de afgelopen maanden hebben telers extra inspanningen geleverd om hun groenten en fruit te redden en meer water gegeven. Daardoor is de oogst bij velen wat groter dan wat afgesproken was met de afnemers.” Die extra teelt, net zoals de bloemkolen van Bart, worden volgens sectorale afspraken betaald aan 50 tot 100 procent van de contractprijs. Een vrije prijs, heet dat. “De helft van de prijs is natuurlijk schandalig weinig en wij gaan daar absoluut niet mee akkoord. We begrijpen de frustratie en reactie van Bart dus volledig.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier