Op zondag 15 september houdt Hof Ter Munte een open hof. Je kan er kennis maken met angorageiten, die met veel liefde en passie gekweekt worden door Leen Duchi. Ontdek er de allerfijnste mohair-producten die gemaakt zijn van de gladde, zijdeachtige lokken van deze dieren. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties. Je kan er ook terecht voor een drankje, broodje of ijsje. Voor de kinderen is er een springkasteel.
“Het begon allemaal toen we opzoek waren naar dieren die ons gras kort zouden houden,” vertelt zaakvoerster Leen Duchi. Na even zoeken kwamen we bij angorageiten uit. We zijn de eerste in deze streek die deze prachtige dieren kweken. Angorageiten zijn bijzonder rustige en aanhankelijke dieren met luxevezels, mohair genoemd. Bij de kweek van deze geiten kan je alleen maar spreken van een diervriendelijke veehouderij en dat spreekt mij enorm aan. Deze geiten worden niet gekweekt voor melk of vlees, maar om hun haar, hun lokken.
Omdat deze geitjes niet overal ter wereld voorkomen, wordt mohair in veel kleinere hoeveelheden op de markt gebracht dan gewone wol. Mohair is een glanzende, zijdeachtige vezel waar onder andere jassen, truien, sjaals, mutsen en vesten van worden gemaakt. De kwaliteit ervan maakt dat het materiaal zo aantrekkelijk wordt voor luxemerken en designers, maar vooral ook voor mensen die een duurzaam product een meerwaarde vinden. Via duurzame productie en verwerking van dit natuurproduct wil Hof Ter Munte de samenwerking aangaan met andere bedrijven, makers, en ontwerpers om zo tot een eerlijk en hoogkwalitatief eindproduct te komen. “Onze angorageiten hebben onder andere Zuid-Afrikaanse ouders en die geven de allerfijnste mohair”, zegt Leen. “Mijn dieren zijn mijn passie. Ik geef hen met heel veel liefde de beste verzorging. Ze mogen ook naar andere landen worden uitgevoerd.”
Gehoornd
“Angorageiten zijn middelgroot en rustig. Ze laten zich gemakkelijk behandelen. Het is een nieuwsgierig geitenras dat weinig lawaai maakt en weinig neigingen heeft om uit te breken. “Zowel de bokken als de miekes zijn gehoornd. De bokken hebben achterwaartse gerichte hoorns met een lichte draai erin. De miekes hebben kleinere hoorns in vergelijking met de bokken, de hoorns van een mieke staan ook achterwaarts gericht, maar hebben geen krul. Een bok weegt tussen de 30 en 50 kilogram. En de miekes wegen tussen de 25 en 40 kilogram. De bokken hebben als voordeel dat ze niet stinken, enkel een beetje in het dekseizoen. De dracht van een geit telt ongeveer 150 dagen. De geiten lammeren zelfstandig. Onze geitjes worden tweemaal per jaar geschoren. Dat levert per keer 700 tot 1.000 gram mohair op. Daarop heb je dan nog een dikke 30 procent verlies door het wassen en de verwerking tot draad, het spinnen.”
Toepassingen
“Mohair heeft een groot thermo-regulerend vermogen en neemt ongelooflijk goed kleur op, zoals geen enkele andere soort wol dit doet. Mohair kan worden gecombineerd met schapenwol, bijvoorbeeld Merino, of met zijde. Mohair komt dus in allerlei vormen in de textielwereld voor. Hoewel je bij mohair waarschijnlijk meteen denkt aan warme wintertruien, wordt het ook verwerkt in lichte, ademende zomerstoffen,” gaat Leen verder. “Mohair wordt vaak verwerkt in onder meer tweed. In de jaren 60 stond kleding van mohair voor Love & Peace en in de jaren 80 liep iedereen in zelfgebreide mohairtruien. Ook nu is mohair weer populair, want het past in de trend van natuurlijke producten: duurzaam en kwaliteitsvol voor een betaalbare prijs. Poppenmakers zijn ook gecharmeerd door de lange mohairlokken.”
Wol spinnen
Dat alles is heel exclusief in de streek en om onze ambacht een beetje in de kijker te zetten organiseren we op 15 september een Open Hof. Daar zal je kunnen kijken naar een demonstratie geit scheren, mohair spinnen met een ouderwets spinnewiel en kan je de eindproducten bewonderen in de shop. Er is ook catering met een broodje worst BioVar, een ijsje van ’t ijshoorntje en voor de kinderen is er een springkasteel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier