Boeren trekken met tractor naar Brussel voor protestactie, vooral hinder in Roeselare
Zowat 2.500 tractoren trekken vandaag in alle vroegte richting Brussel, om actie te voeren tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering en het stikstofakkoord dat ze grondig aangepast willen zien. De actie zal heel wat verkeersgevolgen hebben in de hoofdstad.
‘s Ochtends zullen de colonnes tractoren vanuit alle Vlaamse provincies onder politiebegeleiding, via secundaire wegen, Brussel binnenrijden. Wie wil, kan de colonnes live volgen via www.tractorenactie.be. Inloggen doe je met gebruikersnaam ‘actie’ en wachtwoord ‘brussel’. Vanuit onze provincie werd gestart in Gistel en Ieper.
Op een opstopping aan de E403-afrit van Rumbeke-Roeselare na, waar een tractorcolonne in de buurt kwam, was het rustig op de snelwegen. “Op vrijdag is de ochtendspits de kalmste van de week en dat is vandaag niet anders. Op het hoogtepunt stond er in heel Vlaanderen 60 kilometer file, terwijl dat gemiddeld op een werkdag 130 kilometer is”, zegt Bruyninckx.
Iets voor 9 uur kwam de colonne uit Eeklo Gent binnen, en reden honderden tractoren de kleine ring (R40) op ter hoogte van de Brugse poort. “Papa, kan ik later nog boer worden?”, “Boer zoekt toekomst”, “Hou je van brood, vlees of friet, zonder boer gaat het niet”, zijn maar enkele van de slogans die de claxonnerende landbouwers aan hun voertuigen hadden bevestigd. Zonder halt te houden in Gent, reden ze verder richting Brussel.
Een grondig stikstofakkoord en goedgekeurde landbouwsubsidies: met die eisen trekken Vlaamse boeren op vrijdagochtend naar de hoofdstad in tractorstoeten.
Volgens de Boerenbond telt de actie 2.850 inschrijvingen, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn. “We verwachten dat we in totaal met zo’n 3.000 tractoren in Brussel zullen staan”, klinkt het bij de woordvoerder van de Boerenbond. “Voorlopig loopt alles vlot en zijn er nog geen incidenten geweest, dankzij de goede samenwerking van onze stewards en de politiediensten.”
Het is volgens de organisatoren de bedoeling om 12.00 uur te verzamelen aan de Brusselse Havenlaan. Om 11.30 uur gaan ze alvast massaal claxonneren. Vanaf de Havenlaan gaat het onder politiebegeleiding naar de Kleine Ring. Tussen 14.00 uur en 14.30 uur vertrekken de landbouwers uit Brussel.
De tractorenactie is een gezamenlijk initiatief van Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor Agravrouwen. Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, veroorzaakt een “sociaaleconomisch bloedbad” in de landbouwsector, klinkt het. Ze eisen een grondige bijsturing van het stikstofakkoord. De organisaties roepen de landbouwers wel op om vreedzaam te betogen, met aandacht voor de veiligheid.
De actie kan volgens de federale politie verkeershinder veroorzaken op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. De Brusselse politie raadt eveneens af om met de wagen naar de hoofdstad te komen.
Meer dan 160 landbouwers uit de Westhoek trekken naar boerenprotest in Brussel
Aan het Wieltje in Ieper vertrokken deze ochtend om 6.30 uur zo’n 160 landbouwvoertuigen richting Brussel om deel te nemen aan de tractoractie die vandaag staat gepland. Land- en tuinbouwers protesteren voor een goed stikstofakkoord en om lokale voedselproductie een kans te geven.
Om 6 uur deze ochtend arriveerden de eerste tractoren aan het Wieltje in Sint-Jan bij Ieper. De groep groeide aan tot zo’n 160 tractoren en vrachtwagens die samen naar Brussel vertrokken. Daar vindt vandaag de grote tractoractieplaats. “Onze eis aan de Vlaamse regering is duidelijk: geef ons uitzicht op een toekomst zodat we ons werk op een goede manier kunnen verderzetten”, zegt Bert Hanssens, een landbouwer uit Wijtschate. “Met mijn bedrijf lig ik dicht tegen de gebieden die moeten beschermd worden tegen de stikstof. Met de moderne technieken zijn echter andere oplossingen mogelijk. Het ongunstig stikstofakkoord kan nefast zijn voor de landbouw. Voor heel wat bedrijven wordt het moeilijk om nog verder te werken met een gedeeltelijk stopzetten of een volledige sluiting als gevolg. Met de plannen die voorliggen komt de voedselvoorziening in het gedrang. Je ziet het al aan de eierproductie op dit moment. Er liggen ook nog andere gevoelige dossiers op tafel bij de Vlaamse regering die nog op ons afkomen. Toch ben ik ervan overtuigd dat zowel de natuurverenigingen als de Vlaamse regering de landbouw moet zien als een medestander en dat we samen tot goede oplossingen kunnen komen, maar daarvoor moeten ze ons ruimte geven en onze strot niet verder dichttrekken.” De landbouwers uit de Westhoek hopen tegen de middag in Brussel te zijn. Ze gaan via Roeselare, Izegem, Anzegem, Leupegem, Ophasselt en Lennik tot in de hoofdstad. (CM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier