Kustgemeenten dienen bezwaar in tegen windmolenpark voor kust Duinkerke

Naast de haven van Oostende dienen ook kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort bezwaren in. © PM

Naast de haven van Oostende dienen ook kustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort bezwaren in tegen de plannen voor een windmolenpark voor de kust van Duinkerke. Zo bevestigen de drie kustgemeenten maandag. Voor de westkustgemeenten komen de windmolens te dicht tegen de kust en zullen visuele hinder veroorzaken.

Er zijn plannen om voor de kust van Duinkerke 46 windmolens te plaatsen met een hoogte tot 300 meter. De Franse overheid start vandaag/maandag een openbaar onderzoek op over de vergunning voor het windmolenpark. De haven van Oostende liet al weten dat het bezwaar zal indienen. Ook de westkustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort zullen bezwaren indienen.

“Die windmolens komen op amper tien kilometer van de kust en zijn gigantisch groot. Dat zal ongetwijfeld visuele hinder veroorzaken voor de westkustgemeenten”, zegt de burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan-B). Ook de burgemeesters van Koksijde en Nieuwpoort sluiten zich daarbij aan. “Bij ons speelt niet enkel de visuele hinder, maar ook de hinder voor onze jachthaven. De komst van het windmolenpark zal hinder veroorzaken voor bepaalde vaarroutes”, zegt de burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V). “Het park zal ook ongetwijfeld effect hebben op de visserij.”

Volgens de kustburgemeesters zou het wel een oplossing zijn om het windmolenpark dieper in zee te bouwen. “Zo wordt de visuele hinder verkleind en kunnen ook vaarroutes gewaarborgd blijven. Ik heb intussen simulaties opgevraagd en de windmolens zullen een waar lichtbaken worden, net omdat het zo’n grote turbines zijn”, zegt Vanden Broucke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier