Izegemse brouwerij lanceert stikstofbieren in ons land: graag schudden voor gebruik

Frédéric Boulez presenteert de collectie ‘nitro-bieren’ in het Bierkasteel.© Frank Meurisse
Frédéric Boulez presenteert de collectie ‘nitro-bieren’ in het Bierkasteel.© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Drie keer schudden en dan stevig doorgieten in een mooi glas. De gebruiksaanwijzing lijkt tegen elke bierlogica in te gaan, maar de stikstofbieren van Brouwerij Vanhonsebrouck – bekend van onder andere van Kasteelbier – moet je wel degelijk schudden voor gebruik. De Izegemse brouwerij brengt acht zogenaamde ‘nitro beers’ op de Belgische markt. Opvallend: ze zijn enkel in blik verkrijgbaar. “We willen de Belgische bierdrinker heropvoeden.”

De bieren van Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck zijn al enkele jaren op de Amerikaanse markt te vinden, maar nu neemt het bedrijf ook zelf de distributie ervan in handen. “Vroeger waren we daarvoor afhankelijk van een vaste importeur, door ook dit luik eigenhandig uit te werken, willen we onze creaties aan een nog breder publiek etaleren”, verduidelijkt verkoopdirecteur Frédéric Boulez (47).

Om die plannen ook hard te maken, werd in februari 2020 Kasteel USA opgericht, een dochteronderneming die vanuit de staat Michigan opereert. Een bewuste keuze die in volle coronacrisis helemaal op punt werd gezet. “In tijden van crisis moet je durven investeren en springen”, klinkt het. “Wanneer het hele coronaverhaal onder controle is, zal Lendeledenaar Benjamin Viaene (26) er als territory manager aan de slag gaan. Hij wordt dé link tussen de Amerikaanse consument, Kasteel USA en onze brouwerij in Izegem.”

Stikstof

Midden december is de eerste container met bier richting Amerika vertrokken. Daarin geen flesjes, maar enkel blikken. “Een doordachte beslissing, want het gros van de bieren in de Verenigde Staten wordt tegenwoordig enkel nog in blik verkocht”, aldus Frédéric Boulez. “Wij bouwden twee jaar geleden al een duurzame blikkenlijn en vervulden op die manier een pioniersrol binnen de Belgische brouwwereld. Nu willen we hetzelfde doen op de Amerikaanse markt en daarom brouwen we nu ook bier op basis van stikstof – nitrogen in het Engels, een werkwijze waar ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan helemaal gek op zijn. Bier in blik heeft trouwens alleen maar voordelen: de kwaliteit is superieur, de ecologische voetafdruk is veel kleiner dan bij bier in flessen en het is ook makkelijker te transporteren.”

“Bier in blik is de toekomst. Het biedt niets dan voordelen”

Bier op stikstof is een relatief nieuwe technologie en wordt door Vanhonsebrouck als eerste Belgische brouwer op eerder grote schaal toegepast. “Door stikstof in plaats van koolzuur te gebruiken, zal het bier zijn smaak en aroma veel beter behouden. Het zorgt ook voor een dikkere en vollere schuimkraag die veel minder snel afbreekt. Stikstof maakt onze bieren ook vlotter doordrinkbaar . Het enige wat je moet doen voor je het blik opent, is drie keer licht schudden om de stikstof met het bier te laten mengen.”

De Izegemse brouwerij brengt acht ‘nitro beers’ op de Belgische markt.© Frank Meurisse
De Izegemse brouwerij brengt acht ‘nitro beers’ op de Belgische markt.© Frank Meurisse

De brouwerij lanceerde de bieren onder de noemer Nitro Infused Belgian Tradition en heeft acht varianten in portefeuille: Bacchus Raspberry, Cherry en Flemish Old Brown en Kasteel Blond, Noir, Rouge, Quad en Barista. “De Blond en Noir hebben we speciaal voor de Amerikaanse markt ontwikkeld. Die laatste is trouwens een porter en omschrijven we hier als onze eigen Guinness.”

“Onze bieren lijken op weg om een succes te worden en dat is ook bierfanaten aan het thuisfront opgevallen. Daarom brengen we ze ook hier in omloop. In eerste instantie bieden we ze te koop aan in onze eigen Bierboetiek in de brouwerij en de betere drankenhandels. We hopen uiteraard dat er ook in eigen land als een blok voor onze nitro-bieren gevallen wordt. Belgen hebben nog altijd de traditie om bier in flessen te drinken. Daar willen we zeker niet van afstappen, maar we willen ook de vele pluspunten van blik in de verf zetten. Daarvoor zullen we de bierdrinker deels moeten heropvoeden, maar dit is zonder meer de toekomst”, glimlacht Frédéric.

Vanhonsebrouck is niet de eerste Belgische brouwerij die stikstofbieren op de markt brengt – eerder deden brouwerij De Brabandere uit Bavikhove en Taxandria uit Turnhout dit al – maar de Izegemse brouwer is wel de eerste die ze op grote schaal in ons land lanceert.

Prijs gehalveerd

Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck is ook de eerste Belgische speciaalbierbrouwerij die vaste voet aan grond heeft in de Verenigde Staten. “Dit hele verhaal vergt een investering van 4,5 miljoen euro, maar past perfect binnen onze visie als trendsetter in de sector. Bovendien bewijzen we de Amerikaanse bierdrinker er ook een stevige dienst mee. Door de distributie zelf te coördineren, halen we de verkoopprijs fiks naar beneden. Nu zal je in een beerpub in de VS nog 7 of 8 dollar moeten betalen voor een van onze bieren, vroeger kon dat oplopen tot 15 dollar. Op die manier wordt de drempel om pakweg een Kasteel Barista aan de lippen te zetten, een pak lager.”

Hoe schenk je een ‘nitro-beer’ in? Bekijk de video via deze link .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier