Zorghotel Dunepanne in de Maria-Hendrikalaan in De Haan gaat eind mei definitief dicht: de achterliggende vzw vroeg eerder deze maand het faillissement aan. De hoge erfpachtvergoeding, in combinatie met noodzakelijke renovaties aan het gebouw, zouden aan de basis liggen. “Het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om die kosten te dekken”, klinkt het. Een aantal van de achttien vaste medewerkers zou al een nieuwe job gevonden hebben in de horeca.
‘Hotel Dunepanne leverde in de afgelopen periode uitzonderlijke inspanningen. Toch is gebleken dat er geen perspectief is om de onderneming financieel gezond te maken. De economische situatie van de vzw Dunepanne staat vandaag een verderzetting niet toe en zou getuigen van slecht bestuur’, staat op de website van het zorghotel te lezen.
De privaatrechtelijke vzw Dunepanne, die instaat voor het beheer en de exploitatie van het zorghotel, werd in 1990 opgericht door de toenmalige onafhankelijke ziekenfondsen. In maart 2018 werd de exploitatie overgenomen door de Eclips groep, en zijn alle entiteiten verbonden met de onafhankelijke ziekenfondsen uitgetreden. Enkel VEBESS, de vastgoedpoot van de ziekenfondsen, bleef verbonden en dan ook enkel in de hoedanigheid van eigenaar van het gebouw. In de loop van ‘22 trad welzijnsvereniging Zorgbedrijf Antwerpen toe tot de vzw. Zij zag aanvankelijk potentieel in het zorghotel, en stak er herhaaldelijk financiële middelen in.
Renovatie
De financiële moeilijkheden vinden volgens het bestuur van de vzw hun oorsprong in de problematiek rond het gebouw. “De erfpachtovereenkomst weegt te zwaar door, en het is met de inkomsten uit verhuur onmogelijk om de erfpachtvergoeding én de noodzakelijke renovaties aan het gebouw te dekken”, klinkt het.
“Er is geen perspectief meer om het zorghotel financieel gezond te maken”
Op vandaag staan er achttien vaste medewerkers op de payroll van vzw Dunepanne. De meeste daarvan zijn deeltijds in dienst. Met het hoogseizoen voor de deur zijn veel van hen gelukkig van een nieuwe job in de horeca verzekerd. Enkele medewerkers hebben nu al een nieuwe betrekking gevonden. Ook vanuit de gemeente De Haan en een aantal lokale bedrijven zijn er al vacatures in de omgeving aangeboden, die bij de opleiding en de huidige functie van de medewerkers aansluiten.
Gasten die reserveerden voor na 31 mei en al een voorschot betaalden op hun verblijf, zullen door de curator worden aangeschreven om een aangifte van schuldvordering in te dienen.
Hotelsector
Volgens burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) waren de erfpachtvergoeding en onroerende voorheffing voor het hotel al een tijdje niet meer betaald. “Het is een complex dossier, maar voor ons is vooral het behoud van het hotel primordiaal, aangezien het in het beschermd dorpsgezicht van de Concessie ligt. De laatste jaren zit De Haan wel weer in de lift en zien we een hernieuwde belangstelling bij de hotelsector. Als het dus niet meer zou lukken in de non-profitsector, kan Dunepanne daar altijd nog een nieuwe bestemming krijgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier