“Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”: sterrenzaak trakteert koppel na de vondst van hun allereerste menukaart

Dominique en Johan kregen het oude menu voorgeschoteld in een modern jasje, als geste van de chefs. Ze genoten met volle teugen. © TP
Redactie KW

Alsof het in de sterren geschreven stond, kreeg sterrenzaak Saint Nicolas de allereerste menukaart in handen voor hun 75ste verjaardag. Met dank aan de familie van Johan en Dominique Lamoot. Zij kregen vrijdagavond het oude menu voorgeschoteld in een modern jasje, als geste van de chefs.

“Een kleine hint: volgend jaar bestaan jullie 75 jaar.” Michael Vanderhaeghe (30), chef van sterrenzaak Saint Nicolas, werd vorige zomer verrast door de familie Lamoot. “Onze jongste zoon Alexander vierde zijn huwelijk voor de wet en we vroegen Saint Nicolas om de catering te verzorgen”, vertelt Johan Lamoot (61). “Even voor het trouwfeest had Alexander op de zolder van het ouderlijk huis per toeval de eerste menukaart van Saint Nicolas uit 1949 teruggevonden tussen de oude documenten van mijn grootmoeder. We hebben een kopie geprint en als cadeau gegeven aan Michael tijdens het trouwfeest.”

Toenmalige huisbazen

Michael trok grote ogen. Net als vader Franky (57), intussen 34 jaar chef in Saint Nicolas. “Mijn vrouw Sandra en ik waren nog jonge kadetten, toen we ons voor een eventueel huurcontract gingen voorstellen aan de ouders van Johan Lamoot. Zij waren de toenmalige huisbazen van het pand waarin Saint Nicolas zich bevond.” Vlakbij de Sint-Niklaaskerk in hartje Ieper, vandaar de naam voor het restaurant dat is opgericht door wijlen Jacques Debacker. Z’n opvolger Franky verhuisde de zaak in 2002 naar de huidige locatie in Elverdinge.

Enorme bewondering

Johan Lamoot, vrouw Dominique en hun familie gaan graag eten in Saint Nicolas bij speciale gelegenheden. “Ik heb een enorme bewondering voor wat zij doen”, zegt Johan. “Dit jubileum is uitzonderlijk: hoeveel sterrenzaken kunnen zeggen dat ze een geschiedenis hebben van 75 jaar? Saint Nicolas is een culinair monument in de Westhoek. Ik heb het voorrecht dat ik stichter Jacques nog gekend heb. Mijn grootmoeder was eigenaar van het oude pand, waar hij Saint Nicolas opstartte in 1949. Ze woonde de opening bij en had blijkbaar de eerste menukaart bewaard. Onze familie gooit niks weg.”

Verjaardagsmenu

Saint Nicolas maakte dankbaar gebruik van het stuk culinair erfgoed en stak de oude menukaart in een modern jasje om hun 75-jarig bestaan te vieren. Het ‘verjaardagsmenu’ wordt in de sterrenzaak geserveerd tot en met 24 mei. Prijs: 250 euro per persoon. Maar Johan en Dominique kregen het menu vrijdagavond gratis voorgeschoteld, als bedanking. “Zonder hen wisten we niet eens dat we 75 jaar bestonden”, aldus chefs Michael en Franky.

Schitterend cadeau

“Het is een schitterend cadeau en het smaakt héél lekker”, loven Johan en Dominique de culinaire creaties van de chefs. De authentieke menukaart van 75 jaar geleden wordt nog altijd bewaard door de familie Lamoot. “Wellicht gaan we deze wel eens overhandigen aan Saint Nicolas bij een volgende gelegenheid. En die komt er zeker.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier