Yves (50) en zoon Gaulthier (18) komen in ‘SOS Piet’-stijl bij je thuis koken: “Wij helpen bij ieder culinair probleem”

Yves en zoon Gaulthier willen de culinaire problemen van de inwoners oplossen, in SOS Piet-stijl: “Ik hoop dat mijn zoon nu een beetje uit zijn schulp zal kruipen.” © JT/VTM
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Altijd al problemen gehad om de perfecte bearnaisesaus te maken? Of mislukt het steeds om heerlijke risotto op tafel te toveren? Geen nood, vanaf nu komen Yves Dekens en zijn zoon Gaulthier uit Hooglede bij jou thuis in ware SOS Piet-stijl om al die problemen op te lossen.

Het leek er aanvankelijk op dat het een mop was, maar Yves Dekens (50) en zijn zoon Gaulthier (18) menen het helemaal. Ze willen hun ervaring in de keuken met de inwoners van Hooglede en Gits delen. Het horecabloed stroomt door de aderen van de hele familie. Yves is inmiddels 23 jaar aan de slag als coördinator van De Oude Melkerij. Gaulthier begint in september aan zijn zevende jaar gastronomie in Ter Groene Poorte. “Mijn grootouders hielden destijds Den Beiaard open op de markt in Roeselare en mijn ouders baatten Het Kroontje uit in Gits”, verklaart Yves de gastronomische stamboom. Vier generaties dus met een passie voor de keuken.

“Dit lijkt zeker op SOS Piet… maar wij zullen niet afsluiten met de klassieker ‘Wat hebben we geleerd vandaag?’”

“Het idee begon eigenlijk een beetje al zeverend. We krijgen geregeld wel eens vragen van mensen over bepaalde bereidingen. Zoals bijvoorbeeld: ik wil verse pasta maken maar hoe begin je daaraan en welke ingrediënten heb je daarvoor nodig? Of eenvoudigere zaken zoals het maken van mayonaise. Om te vieren dat mijn zoon pas is afgestudeerd als kok, besloten we om een soort eerste hulp in de keuken op te zetten.”

Het concept is simpel. Mensen die met een vraag of een probleem zitten, sturen een mailtje naar dekens.to.the.rescue@gmail.com. Yves en zijn zoon gaan vervolgens met het probleem aan de slag en sturen een oplossing door. Ze zijn echter ook bereid om bij je thuis te komen en samen tussen de potten en de pannen te staan. “Ik snap wel dat de mensen onmiddellijk de vergelijking maken met SOS Piet en eigenlijk komt het daar ook wel een beetje op neer. Al zullen we niet afsluiten met de klassieker ‘Wat hebben we geleerd vandaag?’, lacht Yves.

Uit zijn schulp kruipen

Het concept is nog maar pas gestart, het is dus nog wachten op de eerste concrete opdrachten. “Al wordt er wel al heel veel over gesproken en ook de mediabelangstelling is groot. Zo kreeg ik al Radio 2 aan de lijn om uitleg te verschaffen over ons doel. Het is verder ook belangrijk voor de ontwikkeling van mijn zoon. Gaulthier is een echte kei in de keuken, maar soms nogal ingetogen. De omgang met mensen is ook belangrijk. Regelmatig volk zien zorgt voor gewenning en om die manier hoop ik dat hij een beetje uit zijn schulp zal kruipen.”

“Het maakt me een erg trotse vader om te merken dat mijn passie ook aanwezig is bij mijn zoon”

Het oplossen van culinaire problemen is niet alleen een verrijking voor de inwoners zelf, het zorgt ook voor een nog inniger band tussen Yves en zijn zoon. “Ik heb een erg goede band met mijn zoon. Hij was dan ook onmiddellijk voorstander van het idee om samen aan de slag te gaan. Het maakt me uiteraard een erg trotse vader om te merken dat die passie van mij ook aanwezig is bij mijn zoon.”

Gaulthier mocht ondertussen al proeven van verschillende stages. Zo deed hij al stage bij Poer en hoopt hij om daar zijn niveau nog verder op te krikken. “Hij mag echt wel mikken op het hogere segment van de keuken. Hij heeft al bij mensen thuis gaan koken en de reacties van de mensen waren telkens heel erg lovend.” Ondertussen sluit Yves niet uit om in de toekomst verder aan die weg te timmeren. “Het zou ergens wel leuk zijn om samen met mijn zoon bij de mensen thuis een volledige menu te bereiden”, besluit Yves.

Wie een culinair probleem heeft en geholpen wil worden door de familie Dekens, kan een mail sturen naar dekens.to.the.rescue@gmail.com. De service en het aan huis komen is voor de inwoners van de eigen gemeente gratis.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier