Met een nieuw terras, een nog sterker geworden team en volledig coronaveilig. Vanaf woensdag 9 juni opent volksrestaurant Vork in de Doorniksestraat in Kortrijk opnieuw de deuren. Ook na de coronalockdown houdt Vork vast aan de meeneemmaaltijden, net omdat de vraag bij mensen in armoede daar groot is. “95 procent van de takeaway van Vork dit jaar ging naar kwetsbare mensen”, zegt schepen Philippe De Coene.
Het Kortrijkse volksrestaurant Vork opent vanaf woensdag 9 juni eindelijk opnieuw de deuren. Na een acht maanden durende sluiting staan de medewerkers te popelen om er weer vol in te vliegen. Het restaurant aan de Doorniksestraat opent zowel binnen als buiten, mét respect voor alle geldende coronamaatregelen.
Zo zal je maximaal met vier mensen – tenzij je gezin groter is – aan een tafeltje kunnen zitten en gelden er regels rond het dragen van mondmaskers. Met CO2-meters wordt ook voortdurend nagegaan of de zaak voldoende geventileerd is.
Hengelen naar cursisten
Binnen zijn er een 25–tal plaatsen, buiten op het nieuwe terras is plaats voor 15 klanten. De nieuwe omheining werd trouwens gemaakt door de Leerwerkplaats van het OCMW. “We kijken er enorm naar uit om onze bezoekers opnieuw een volwaardige restaurantervaring te kunnen bezorgen”, stelt schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (Vooruit). “Ook voor onze cursisten is 9 juni een belangrije dag: zij kunnen eindelijk opnieuw de praktijkervaring opdoen.”
De opleidingsfunctie van Vork is een van de sleutels tot succes. Ook tijdens de coronacrisis stroomden 76 mensen in in de opleiding tot keukenmedewerker en volgden 45 anderen de opleiding tot hulpkerner. Vork deed daar met een extra opleiding voor bestaand horecapersoneel dat door de omstandigheden werkloos was, een schepje bovenop. Twaalf mensen volgden met succes die cursus.
“Dat alles is vooral goed nieuws voor de horecasector zelf”, zo benadrukt Philippe De Coene nog. “Cafés, restaurants en hotels zijn ook in onze regio massaal op zoek naar geschoold personeel. Uit een bevraging van Horeca Vlaanderen bleek dat 43 procent van de zaken vast werknemers verloor en dat ruim 70 procent spreekt van een moeizame zoektocht om vacatures ingevuld te krijgen. Wij merken dat ook aan het aantal telefoontjes naar Vork: wekelijks polsen horecabazen wanneer onze cursisten op de arbeidsmarkt komen.”
Meenemen blijft
Het restaurant gaat enkel op weekdagen van 11.30 tot 14 uur en blijft ook de komende maanden takeaway aanbieden. Sinds maart vorig jaar werd daar fors op ingezet, net omdat ook de vraag bij mensen in armoede voor meeneemmaaltijden toeneemt. “Mensen in sociaal kwetsbare situatie weten ondanks de moeilijke periode Vork almaar beter te vinden”, aldus schepen De Coene. “In 2020 werd 83 procent van de ruim 16.500 maaltijden aan een sociaal of extra-sociaal tarief genuttigd. Dat betekent dat je maar 7 of zelfs 2 euro betaalt in plaats van 14 euro voor een dagschotel.”
In de eerste maanden van 2021 werd het aanbod via takeaway zelfs voor 95 procent benut door kwetsbare mensen. Net voor de gedwongen sluiting ging het nog om een quasi gelijke verdeling tussen het standaard- en de sociale tarieven. “Ongetwijfeld zal het aandeel kwetsbare groepen weer wat afnemen na de heropening, maar het is duidelijk dat we onze oorspronkelijke doelstelling om de kwetsbare Kortrijkzanen te bereiken, ruimschoots halen. We gaan er vanuit dat we in 2021 vlot boven de kaap van 20.000 maaltijden zullen uitkomen, zeker de helft daarvan gaat naar de kwetsbare groepen”, besluit De Coene.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier