Vervallen discotheek De Wielewael in Westouter wordt wijnproductiecentrum: “Veelbelovende locatie”

De Wielewaal zal binnenkort terug herleven (Foto's TP) © Regional
Redactie KW

Talloze feestjes en topless danseressen beitelden dancing De Wielewaal in het collectief geheugen van de oudere generaties. Na jaren van verval oogt de toekomst er weer rooskleurig: het naburige wijndomein Entre-Deux-Monts wil de ruïne verbouwen tot productiesite van lokale wijnen.

Bovenaan een helling van tien procent op de West-Vlaamse Vidaigneberg ligt De Wielewaal, een vervallen discotheek. Tijdens de gloriedagen — en -nachten — van de discoperiode werden talloze feestjes gehouden voor de jeugd uit West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. En het kon er pikant aan toe gaan: “disco met go-go’s” en een paar topless vrouwen prijken op een oude affiche, die bewaard wordt in de regionale beeldbank Westhoek Verbeeldt.

“Die topless danseressen dateren al op het einde van het glorietijdperk”, getuigt Ivo Fonteyne (68), geboren en getogen in het Heuvellandse dorp Westouter aan de voet van de Vidaigneberg. “In mijn tienerjaren was De Wielewaal the place to be. Voor mij was het niet ver, maar er kwam volk uit de verre omgeving en zelfs tot over de grens.”

Volle bak

“Het was er elk weekend volle bak”, aldus Ivo. “Ik herinner me dat De Wielewaal toen de grootste afnemer was van het Deense Tuborg-bier. Hoe dat komt? Geen idee. Het was een andere tijd. Aan de deur stond een oude boer, de vader van de uitbater, met een matrak in zijn zak. Mannen met lang haar mochten niet binnen, hoewel dat toen de mode was. Op een gegeven moment begon de zaak te slabakken, waarna alles snel failliet ging. Intussen staat het gebouw al jaren leeg.”

Maar daar komt binnenkort verandering in. “Na de tijd van de gogo-danseressen is het er lang stil gebleven, maar nu zullen wij op deze plek een nieuw hoofdstuk schrijven”, verklapt Martin Bacquaert (43), zaakvoerder van het naburige wijndomein Entre-Deux-Monts dat momenteel een twintigjarig jubileum viert. “We hebben de site aangekocht omwille van de veelbelovende locatie.”

Zicht op wijndomein

De ingang van de voormalige dancing biedt zicht op de wijngaarden en gebouwen van Entre-Deux-Monts. “We willen De Wielewaal verbouwen tot een productiesite van onze kwaliteitsvolle wijnen”, vervolgt Bacquaert. “Hier vinden we meer mogelijkheden voor stockage, lagering op houten vaten en het optimaliseren van technieken in het productieproces.”

Bacquaert heeft geen eigen herinneringen aan De Wielewaal. “Dat was voor mijn tijd, maar ik heb de verhalen gehoord over de schaars geklede dames. Er werd trouwens ook overdag gedanst. Het was een heel gekende zaak bij mijn ouders en mensen van boven de zestig uit de regio. Er zijn veel koppeltjes ontstaan. Vandaar dat de ogen van heel wat oudere mensen beginnen te glinsteren als je over De Wielewaal spreekt.”

Centraliseren

Entre-Deux-Monts groeide in twee decennia uit tot een domein van 24 hectare met een gamma van 13 wijnen. De productieruimtes bevinden zich in Westouter en de Ieperse deelgemeente Vlamertinge, maar het is de bedoeling om deze te centraliseren op de locatie van De Wielewaal.

“Vlakbij onze wijngaarden, burelen en wijntoerisme, dus het verhaal zal beter kloppen”, stelt Bacquaert. “Ons bouwproject staat symbool voor een nieuw begin en de duurzame groei van onze wijnen voor de volgende generaties. De uitdagingen zijn pittig: wijnbouwers moeten onder meer omgaan met duurder transport, klimaatverandering, schaarste aan karton en krapte op de arbeidsmarkt. Na twintig jaar kan ik met fierheid zeggen dat Entre-Deux-Monts een gezonde zaak is, met dank aan mijn goed team. Op naar de volgende twintig jaar!” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier