Tankbier zit in de lift, en in de kelder van steeds meer horecazaken. Op een jaar tijd heeft Cristal bijvoorbeeld 67 procent meer uitbaters die tankbier serveren. “Het zorgt voor een minder opgeblazen gevoel”, klinkt het bij de brouwerij. Ook Markt 28-cafébaas Alexander Leroy raakte overtuigd van tankbier en toverde zijn kelder om tot showroom.
Op grote events wordt er al langer met tanks gewerkt. Een vat bevat namelijk maximaal 50 liter, terwijl er maar liefst 1.000 liter bier in één tank geraakt. Nu is het tankbier ook met een stevige opmars bezig in horecazaken. Daar zijn verschillende redenen voor. “Ten eerste is tankbier enorm vers, want het wordt ‘s nachts afgetapt in de brouwerij en ’s ochtends rechtstreeks naar de horecazaak gebracht”, duidt Jan Deveux van Cristal.
“Daarnaast blijft tankbier perfect gekoeld vanaf de brouwerij tot in het glas. We transporteren het namelijk in een geïsoleerde tankwagen en zorgen ervoor dat onze pils in de horecazaak zelf ook 24/7 gekoeld wordt. Dat doen we niet enkel door de tank te koelen, we omringen ook de bierleiding tussen de tank en de tap met gekoeld water.”
Cristal ontwikkelde daarvoor een unieke ‘coolflowtechnologie’. “Een innovatief huzarenstukje”, weet Deveux.
Übervers
“Cristal-tankbier behoudt trouwens altijd zijn smaakeigenschappen omdat het niet gepasteuriseerd wordt. Pasteuriseren is een proces waarbij het bier kort verhit wordt tegen eventuele microben. Tankbier is zo ‘maar’ een maand houdbaar, maar we reserveren het dan ook voor horecazaken met voldoende cliënteel. En die klanten kunnen dan rekenen op een überverse pils van een zeer hoge kwaliteit en de allerbeste doordrinkbaarheid.”
In Waregem werken onder meer sportclub Arenal en cafés Ter Leie en Markt 28 met tankbier. ‘Nooit meer hoofdpijn’, klinkt het bij sommige horecazaken. Daarmee doelen ze op het feit dat je bij tankbier geen CO2 nodig hebt, wat wel het geval is als je uit vaten tapt. “Bij tankbier heb je in het algemeen een nog betere doordrinkbaarheid en een minder opgeblazen gevoel. Niet alleen op het moment zelf, maar ook de dag erna”, aldus Deveux.
“Geen enkel bier wordt gebrouwen om koppijn van te krijgen. Het is de uitbater die daarvoor zorgt”, duidt Alexander Leroy van Markt 28. “Wie zijn glazen mooi afwast, leidingen en tapkranen onderhoudt, zal altijd een mooie pils kunnen aanbieden. Maar bij tankbier heb je geen saturatie, waardoor je een andere textuur in het glas krijgt. De schuimkraag is steviger en je krijgt een zachtere pils.”
Eerste licht
Alexander serveert sinds eind december 2023 tankbier in zijn café, en is lovend over het resultaat. “Bier kent drie boosdoeners: licht, temperatuur en CO2. Zoals gezegd komt er bij tankbier geen CO2 aan te pas. De temperatuur blijft van de brouwer tot bij de klant constant op drie graden. En het eerste licht dat het bier ziet, is in het Cristal-glas onder onze tapkraan. Het is bier van de hoogste klasse, het smaakt puur en net zoals in de brouwerij.”
Ook het sleuren met zware vaten is verleden tijd dankzij drie tanks van 500 liter in de kelder. “Sommige zaken plaatsen tanks in het café, maar je moet er uiteraard voldoende plaats voor hebben. Ik heb ervoor gekozen om ze in de kelder te plaatsen en er een showroom rond op te bouwen. Zo krijgt de klant er een luikje beleving bij.”
Rondleiding
“Dit jaar kwamen al meer dan 330 mensen een kijkje nemen. Zelfs niet-bierdrinkers zijn geïnteresseerd en willen terug boven toch eens van een verse pils proeven.”
Wie de showroom wil ontdekken, is welkom tijdens de openingsuren. “Afhankelijk van de drukte maak ik met plezier even tijd vrij om een rondleiding te geven”, besluit Alexander.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier