Nu de horeca nog zeker gesloten is tot begin mei nemen veel mensen hun toevlucht tot takeaway. En sommige zaken maken daar al van voor de lockdown voor de horeca hun businessmodel van. We gingen op bezoek bij Pretzel King, Flooh’s en The Noodle Bar.
Pretzel King in de Sint-Amandsstraat 3 opende in november 2018 de deuren. “Pretzels of gebakken deeg in de vorm van strikken zijn populair in Frankrijk, Duitsland en Italië maar vooral in de Verenigde Staten en Roemenië”, beginnen Emanuel en Mihaela Cojocariu. “Wij zijn zelf Roemenen en wanneer wij onze familie bezoeken in Roemenië, gaan we meestal eerst langs in een pretzelshop. Een pretzelshop in Roemenië is even populair als een frituur in België.”
“Een pretzel is een zeer gezond product. Het bestaat uit deeg, suiker, zout en wordt soms bestrooid met maanzaadjes of sesamzaadjes. Dat is de pretzel natuur maar wij maken ook pretzels met kaas erop of met hartige of zoete vullingen zoals kippenworst, worst gemengd met kaas, kersen, nutella. Naast verse pretzels bakken wij ook pizza, donuts en appelstrudel.
Pretzel dog met yoghurt
“Ik heb in Roemenië elektriciteit gestudeerd en heb ook drie jaar mijn job kunnen uitoefenen in mijn geboorteland”, vertelt Emanuel. “Toen ging mijn firma failliet en ik kon in Italië aan de slag in een restaurant. Daar leerde ik pizza maken en dat heb ik drie jaar gedaan. Ik ben dan naar België gekomen, heb enkele jaren in een fabriek gewerkt vooraleer terug te keren naar Roemenië om te huwen. Mijn vrouw en ik zijn naar België gekomen en in september 2018 hebben we Pretzel King geopend.”
“De populairste pretzels zijn de pretzel natuur en de pretzel met kaas maar de onbetwiste nummer één is de pretzel nutella. Mijn favoriete pretzel is de pretzeldog met yoghurt. Die eet ik graag als ontbijt.”
“In het begin waren het meestal Roemenen die de weg vonden naar Pretzel King maar nu zijn de Belgen in de meerderheid. De eerste drie maanden heeft corona een serieuze invloed gehad op onze omzet maar dat is goed gekomen. In 2020 is onze omzet met 40% gestegen in vergelijking met 2019 en ik hoop dat we in 2021 een verdubbeling krijgen. We zijn bezig met een franchisingsysteem op het getouw te zetten en hopen om nog dit jaar een Pretzel King in Brugge te openen.”
Flooh’s uit de Delaerestraat presenteert zich op de website (die nog ‘under construction’ is) als een zaak met homemade burgers. En die kun je absoluut niet vergelijken met industrieel gemaakte hamburgers volgens eigenaar Florence Bruneel (23). “Mijn burgers zijn gemaakt van vers vlees dat ik dagelijks bij de slager haal, ik maak zelf de saus voor de burgers en snij verse groenten. Ik ben in oktober 2015 gestart met Flooh’s en net voor ik mijn zaak opende, ben ik naar Amerika gereisd om enkele pretparken te bezoeken en ook New York. Daar vind je natuurlijk heel veel streetfood. Bij Flooh’s wil ik zo veel mogelijk de Amerikaanse burgers presenteren. Alle burgers dragen trouwens namen van Amerikaanse rollercoasters.”
Kingda Ka is topper
“Ik wil bewijzen dat streetfood in ons land kwalitatief hoogstaand kan zijn en ongelooflijk lekker. De bestverkopende burger? Dat is de klassieke cheese bacon burger maar de Kingda Ka is ook een topper. Genoemd naar de hoogste en snelste rollercoaster ter wereld tot enkele jaren geleden. Hij bestaat uit rundvlees, Maredsouskaas, gebakken uitjes en champignons, krokante aardappelchips en krokante bacon, een spiegeleitje, mijn eigen huissaus, ijsbergsla, tomaat en rode ui.”
“Qua hotdogs is die van gemengd rund- en varkensvlees met een krokante buitenkant, cheddar, pulled beef, gebakken ui en onion rings, tomato relish en BBQ saus een echte New Yorker. Mijn favoriet is de Silver Star met rundvlees, brie en spek, gekarameliseerde uien, honing-mosterdsaus en rucola. Maar we verkopen eveneens bagels en hebben een groot aanbod veggie en vegan burgers. Ik steek altijd een stokje door mijn burgers en de beste manier om ze te eten is met een bestek of in laagjes. Ik ken klanten die er vol in bijten maar dat blijft een risicovolle onderneming. Ik ben een absolute fan van streetfood maar in Vlaanderen is er toch nog altijd een beetje koudwatervrees. Na zes jaar heb ik mijn vaste klanten en wil ik mijn zaak in Roeselare volledig naar mijn zin uitwerken.”
Tair Kassymov (34) en zijn pa Sayt Kassymov uit Kazachstan baten The Noodle Bar Roeselare uit op de Botermarkt. Ook mama Salima Kassymova steekt er een handje toe.
“Ons restaurant is een franchise en er zijn ook Noodle Bars in Kortrijk, Brugge en Oostende”, zegt Tair. “Iedere zaak kan zijn eigen accenten leggen maar het is overal een mix en match van lekkere Aziatische gerechten. Wij bereiden gezond fastfood in de wok en onze snacks zijn lekker en vers. We gebruiken iedere dag verse groenten en maken onze sauzen zelf. In The Noodle Bar zijn er natuurlijk noedelgerechten, rijstgerechten, Aziatische soepen…”
Foodtruck in Wervik
“We zetten inderdaad in op meeneemgerechten en zeker in coronatijden is dat nodig. De eerste maanden kenden we een serieus omzetverlies en gelukkig heeft de overheid ons dan uitstekend geholpen. We hebben onze focus ook verlegd en zijn gestart met een eigen thuisleveringsdienst via onze app. Dat zal wellicht niet meer verdwijnen, want we merken dat dit zeer goed loopt. We hebben ook enkele foodtrucks en die staan nu op vaste plaatsen waaronder in Wervik. Evenementen zijn er nog steeds niet en op die manier zijn die trucks ook nuttig. In deze coronaperiode zijn we ook gestopt met de middagservice. Er zijn beduidend minder studenten in de stad, minder shoppers én minder personeel van de handelszaken. Daarom alleen al kijk ik uit naar het einde van deze pandemie. Ik verlang naar klanten op onze bankjes buiten, op de zitbanken en de grasperken van de stad voor mijn deur. Babbelen en lachen met collega’s en vrienden terwijl je een gezond Aziatisch gerecht smult. Dat dit maar snel terugkeert. En ik denk dat mijn foodtruck in Wervik ook een blijver zal zijn.”
“Mijn favoriete gerecht? Dat is de Kamikaze, niet toevallig een van onze toppers. Dat zijn dikke Japanse Udon noedels met een pikante sojasaus. Daar kan men dan kip, scampi, eend, rundvlees, een vegan of veggie topping bij kiezen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier