Restaurant Sans Cravate in Brugge zit na 20 jaar in een nieuw jasje: “We keren terug naar de basis”

Gastvrouw Veronique Bogaert en chef Henk Van Oudenhove. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In mei bestaat restaurant Sans Cravate in de Brugse Langestraat twintig jaar. In de aanloop naar die verjaardag realiseerde de zaak, die een jaar na de start al een Michelinster kreeg, een grondige renovatie. “De opdeling in gastrobar en restaurant laten we achter ons. We gaan terug naar de basis.”

Het geesteskind van chef Henk Van Oudenhove en gastvrouw Veronique Bogaert bouwde een bijzonder sterke reputatie op in het gastronomisch milieu in Brugge en ver daarbuiten. Nauwelijks een jaar na de start in 2004 kreeg de zaak al een Michelinster, en die kon het restaurant al die jaren behouden. Ook de Gault&Millau quoteerde de zaak altijd bijzonder sterk.

Henk en Veronique verbouwden de zaak in al die jaren al een tweetal keer grondig en zorgden ook al voor enkele opfrissingen. Aan de overkant van de straat kwam er een B&B/logies bij en in 2016 werd de zogenaamde Hubert Gastrobar opgericht, een hippe eetbar die een democratischer geprijsd alternatief voor het restaurant moest zijn. In en rond de coronaperiode kwam er dan ook nog eens een ‘wijnbar’ bij, met bijbehorende winkel.

Toegankelijk

“Maar nu een en ander weer op zijn normale plooi is, zijn we toch eens goed gaan nadenken en intussen zijn we ook ouder en wijzer geworden”, zegt chef Henk. “We hebben door de jaren veel geëxperimenteerd met nieuwe concepten en inrichtingen, maar nu willen we toch terug naar de basis gaan. Veel klanten begrepen die opdeling in ‘gastrobar’en ‘restaurant’ niet goed. We keren dus terug naar de basis van Sans Cravate, want die is – hoewel we een heel fijne keuken nastreven – volgens ons toegankelijk; de naam ‘sans cravate’ zegt het ook. De zaak vormt weer één duidelijk geheel. Naast het plafond en de vloeren hebben we alles vernieuwd, maar het uitzicht op de open keuken blijft cruciaal. Nu zijn we toch echt wel voor ettelijke jaren opnieuw vertrokken om onze vele goede klanten, en hopelijk ook nog nieuwe enthousiastelingen, te verwennen met lekkere gerechten. Dat is de basis.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier