Poperinge kondigt Maand van de Hopscheuten aan: “Met culinaire verwennerijen”

Poperinge dompelt je onder in de wereld van de hopscheuten. © Stad Poperinge
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

In de Hoppestad staat maart elk jaar in het teken van de hopscheuten. Door het snelle groeiproces van deze groente, beter bekend als ‘het witte goud’, kan je slechts één maand per jaar genieten van de delicatesse. Stad Poperinge organiseert tal van activiteiten en ook elf restaurants serveren gerechten op basis van de hopscheuten.

“Niet alleen de smaak, maar ook het productieproces maakt van de hopscheuten een lokale trots. Om die reden organiseert de stad Poperinge in de maand maart verschillende activiteiten waarmee we bezoekers meenemen door het verhaal van de hop, zoals de gastronomische fietstocht Taste of Hops on tour”, zegt Sofie Adriaen van de dienst communicatie van de stad. “Ook kan je de benen onder tafel schuiven in een van de elf deelnemende restaurants die je in de watten leggen met gerechten op basis van de hopscheuten.”

Ontdekkingstochten

De stad stippelt een route uit die volledig in het teken staat van het witte goud. “Om je helemaal onder te dompelen in de wereld van de Poperingse hopscheuten. Je begint de dag met een bezoek aan hopboerderij ‘t Hoppecruyt in Proven, hier maak je kennis met de teelttechnieken. Nadien worden bezoekers verwend met een lunch in restaurant De Leene, met gerechten op basis van hopscheuten. Ook breng je een bezoek aan het maatwerkbedrijf Sowepo, waar ze hopscheuten verwerken tot smaakvolle streekproducten onder de naam Houblonesse, die je zelf kan proeven”, zegt Sofie. “De tocht sluit je af met een rondleiding in het Hopmuseum dat volledig gewijd is aan hop en bier. Op zaterdag 2 en zondag 3 maart geniet je hier trouwens ook van hopbieren, vergezeld van knapperige hopscheuten.” Alle praktische zaken voor deze ontdekkingstocht kan je via de website van Toerisme Poperinge terugvinden.

Taste of Hops on Tour

Met Taste of Hops on tour biedt Keurbroederschap De Witte Ranke een fietstocht van 20 kilometer aan door het Poperingse hoppeland. De Witte Ranke is een vzw die zich onder andere inzet voor de gastronomie in de Westhoek, mét speciale aandacht voor hop, hopscheuten en streekbieren. “Onderweg zijn er heel wat gastronomische tussenstops voorzien. Zo begin je de dag met Poperingse Cruydekoecke in het Hopmuseum en geniet je ‘s middags op Kasteeldomein de Lovie van een voorgerecht met hopscheuten. Het hoofdgerecht wordt in het hopbedrijf Lemahieu geserveerd en tot slot degusteer je een trappist bij de abdij van Westvleteren. De hele fietstocht wordt tot in de puntjes uitgestippeld, zodat bezoekers optimaal kunnen genieten. Enkel een fiets moeten deelnemers zelf meenemen of huren, zodat ze zich makkelijk kunnen verplaatsen naar de verschillende locaties.”

Tijdens het hopscheutenseizoen, van 1 tot 31 maart, gaan elf Poperingse restaurants aan de slag met deze delicatesse. “De chefs nemen je mee op een smaakvolle reis door het hoplandschap en creëren culinaire meesterwerken. Voor wie op zoek is naar een pure, eerlijke keuken met veel huisgemaakte bereidingen, is Terminus een absolute aanrader. Ook bij Pegasus maken ze er een erezaak van om zoveel mogelijk met de ingrediënten uit de Westhoek te werken en gebruiken ze de smaken van het seizoen als inspiratiebron. Wil jij je liever laten verrassen door klassieke ingrediënten met een innovatieve twist? Dan mag ‘t Blauwers Huys niet ontbreken”, vindt Sofie.

“Ook Restaurant de la Paix zal aan de slag gaan met de hopscheuten. Het team van Goeste laat je culinair genieten in hun restaurant en tearoom, maar ontvangen je ook met open armen in hun streekproductenwinkel Goeste Boetiek. Vanuit het restaurant kan je binnen piepen in het atelier, waar ze ambachtelijke ijscreaties maken.”

Info: toerismepoperinge.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier