Legendarisch Gents wafelhuis strijkt neer op Oostendse Oosteroever

Koen Crucke was er als de kippen bij om de wafels van Yves en Bryan te proeven.© Jeffrey Roos
Koen Crucke was er als de kippen bij om de wafels van Yves en Bryan te proeven.© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Wafels, oliebollen, pannenkoeken, appelbeignets en zelfbereid ijs afhalen, kan voortaan op de Oosteroever in de Vuurtorenwijk van Oostende. Na de coronaperiode opent ‘Etablissement Max Consael’ er de deuren met een zithoek. “De authentieke elementen van het oude kermiskraam worden in het decor verwerkt”, aldus Yves Van Maldeghem, een rechtstreekse afstammeling van Max Consael.

Yves Van Maldeghem (52) en Bryan Decroix (29) openen in de Hendrik Baelskaai 25 ‘Max Consael’, bekend om zijn wafels, oliebollen, appelbeignets en andere lekkernijen. De familie Consael was ooit een begrip op de Vlaamse kermissen. In 1839 startte Max Consael met een rondreizend eethuis op de Vlaamse kermissen.

Consael is trouwens de uitvinder van de appelbeignets en de wereldberoemde Brusselse wafel. De eerste Brusselse wafels werden gebakken in zware ijzers op steenkool. Later schakelde de familie Consael over op ijzers met gas. Die ijzers zijn ondertussen 120 jaar oud en worden nog steeds door Yves gebruikt, samen met het receptenboek uit die tijd.

Max

182 jaar geleden, in 1839, bakte Max Consael de eerste wafels. Yves, die een rechtstreekse afstammeling is van Max, doet dat nog steeds en voortaan vanuit Oostende. Vorig jaar verdween Yves met zijn legendarische wafelzaak ‘Max’ op het Goudenleeuwplein na 22 jaar nog uit het straatbeeld van Gent. “Verschillende factoren speelden mee bij de stopzetting van de zaak”, vertelt Yves. “Enerzijds was er de invoering van het alom bekende circulatieplan en anderzijds waren de vele werken in de buurt bepalend.”

“Toen corona ook nog eens de kop opstak, was het onhaalbaar geworden om de zaak gezond te houden. De binnenstad oogde leeg en er kwam alsmaar minder volk over de vloer. De hoge huurprijs van het pand gaf de doorslag.” Yves zag wat hij deed eerder als hobby. “Ik wou er uiteraard ook mijn boterham mee kunnen verdienen. Toen ik merkte dat dat op termijn onhaalbaar zou worden, heb ik de beslissing genomen om ermee te stoppen.”

Kermiskraam

Yves was echter nog niet uitgebakken en ging op zoek naar een nieuwe locatie om de aloude familietraditie verder te zetten. “Ik ben de zoveelste generatie, maar niet op rij”, gaat Yves verder. “Mijn ouders zagen het in 1974 niet zitten om het kermiskraam verder te zetten, dus heb ik zelf de draad 23 jaar geleden opgepikt op een vaste locatie”, vervolgt Yves.

“Het kermiskraam zelf werd geschonken aan het volksmuseum Huis van Alijn in Gent. Het grote kraam zorgde echter voor stockageproblemen en na wat gesprekken kreeg ik het terug. Met die authentieke elementen heb ik de nieuwe zaak in de Hendrik Baelskaai ingericht. Daarom was ik op zoek naar een pand met hoge plafonds. Mijn oog viel op het pand in de Hendrik Baelskaai en was meteen verkocht. Hier kon ik de elementen van het kermiskraam in het decor verwerken.”

‘Veel potentieel’

Oosteroever heeft volgens Yves heel veel potentieel. “Hier komen heel veel wandelaars langs en de appartementsgebouwen rijzen hier uit de grond als paddenstoelen. Een betere locatie in deze prachtige stad had ik niet kunnen bedenken.” Voorlopig is alleen afhaal mogelijk, maar tijdens de komende maand wordt de hele zaak nog ingericht.

“Later dit voorjaar willen we de zaak heropenen. We blijven niet enkel bij onze wafels, oliebollen en onze bekende beignets. Er komt ook een kaart met onder andere garnaalkroketten en garnalencocktails en snacks zoals croque monsieurs. Zelfs paling in ’t groen zal op de kaart staan”, besluit Yves.

Koen Crucke, die op een boogscheut van de zaak woont in De Haan en goede vriend van Yves, zal vaak te vinden zijn in de zaak. “Ik was al een vaste gast bij Yves, we kennen elkaar al dertig jaar”, zegt Crucke. “De keuze voor Oostende was een terechte keuze. Het nieuwe stadsdeel Oosteroever leent zich perfect voor Yves’ concept.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier