“Van een chic restaurant naar een tearoom om er opnieuw een restaurant van te maken dat voor iedereen toegankelijk is.” Rita Nierynck (69) blikt terug op de geschiedenis van restaurant Diplomat dat ze dertig jaar geleden samen met haar dochter Gina Dury (48) op de Albert I-promenade opende.
Wat de horecasector momenteel doormaakt, treft ook Rita diep in het hart. Ze was haar hele leven in de sector actief. In 2019 ging ze op pensioen en dat was net op tijd. “Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan in de horecasector, ik was toen amper 14 jaar”, vertelt Rita. “Het is verschrikkelijk wat de vele horeca-uitbaters, onder wie mijn dochter en schoonzoon, nu moeten meemaken.”
Rita werkte onder andere zes jaar in De Hoeve, een restaurant dat ondertussen verdwenen is, op de Visserskaai. Daarna was ze twintig jaar aan de slag in Le Grillon, het bekende restaurant van Willy Verdonck, eveneens op de Visserskaai
Toen Rita de knepen van het vak goed onder de knie had, startte ze haar eigen restaurant, samen met dochter Gina. “Gina was net afgestudeerd aan de hotelschool”, vervolgt Rita. “Toen ze afgestudeerd was, zaten we samen en vroegen we ons af hoe we verder zouden gaan. Ik wou graag iets op mezelf beginnen en ook Gina was voor dat idee te vinden.”
Chique brasserie
Diplomat bestond al veel langer. Toen Rita en Gina het restaurant overnamen, wijzigden ze het bestaande concept. “Diplomat was in die tijd eerder een chique brasserie”, duidt Gina. “Mama kwam uit het gewone restaurantleven en ze deugde naar eigen zeggen niet zo voor dat chique gedoe. We wilden het restaurant wel overnemen, maar we hadden eerder het idee om er een soort tearoom van te maken. Naast de wafels en pannenkoeken kwamen daar al snel enkele gerechtjes bij en naarmate de tijd vorderde, verschenen er alsmaar meer gerechten op de kaart. Uiteindelijk groeide het uit tot een restaurant met een ruim aanbod.”
Rita zag de klanten de laatste jaren veeleisender worden en daar hebben televisieprogramma’s als ‘Mijn Restaurant’ volgens Rita alles mee te maken. “Mensen leerden zaken kennen waar ze vroeger nog nooit van hadden gehoord en gebruikten termen waarvan ze de betekenis niet kenden”, lacht Rita. “Die televisieprogramma’s zorgden voor meer volk in de restaurants, dat wel. Maar mensen werden ook veeleisender. Maar we gingen mee in het verhaal en vervulden alle wensen van onze klanten het hele jaar door met de glimlach.”
In 2019 besloot Rita om ermee te stoppen en het restaurant volledig over te laten aan Gina en haar schoonzoon Lorenzo Dejonghe (50). Maar toen kwam het coronavirus opzetten. “Spijt dat ik gestopt ben, heb ik niet. Maar ik heb er wel spijt van dat Gina en haar man er nu alleen voor staan in deze crisis. Al probeer ik nog te helpen waar ik kan. Gina en Lorenzo proberen met takeaway toch wat geld in het laatje te brengen, want alle kosten moeten betaald worden. (JRO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier