Niet alle toeristen geven na corona nog fooien in Brugge: “Zonder klutters geen drinkgeld”

Bij Villa Gerard gaan de fooien in een gezamenlijk potje.© Davy Coghe
Bij Villa Gerard gaan de fooien in een gezamenlijk potje.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Door de coronapandemie betalen steeds minder klanten van cafés en restaurants cash, zelfs voor een pintje of een koffie wordt tegenwoordig de bankkaart bovengehaald. Betekent dit het einde van de fooi? Ook in het toeristische Brugge? We polsten bij twee horecabazen.

Sinds de heropening van de terrassen heeft Francis Vandendorpe zijn Ma Rica Rokk op ’t Zand omgetoverd in Villa Gerard. Volgens deze ervaren horeca-uitbater is het drinkgeld nog helemaal niet verdwenen. “Het hangt van de klanten af. Veel Franse en Waalse toeristen betalen weliswaar met hun bankkaart, maar ze hebben nog 3 à 5 euro cash op zak om een fooi te geven. Sommige Bruggelingen daarentegen zijn minder gul. Al hangt het van persoon tot persoon af. Het zou fout en te gemakkelijk zijn om op die manier, op basis van de woonplaats, een lijn te trekken.”

“Ik stel in elk geval vast dat elke avond het potje met drinkgeld op onze toog flink gevuld is. We hebben met alle horecazaken van ’t Zand afgesproken dat alle terrassen om 22.30 uur ontruimd moeten zijn. Het is een traditie dat elke kelner zijn fooi in dat potje deponeert en dat het geld dan na sluitingstijd eerlijk verdeeld wordt onder de vijfkoppige ploeg die die dag van dienst was”, zegt Francis Vandendorpe. Hij voegt er ongevraagd aan toe dat hij met gemengde gevoelens uitkijkt naar de laatste examens. “Ik hou mijn hart vast, als de scholieren en studenten losgelaten worden. Niet omdat ze geen fooi geven …”

Engelsen geven royale fooi als ze tevreden zijn

Karel Hessels, zaakvoerder Carlito’s

Volgens Karel Hessels, zaakvoerder van de twee Italiaanse restaurants Carlito’s, brasserie Pergola en café en jeugdhotel Charlie Rockets, is het aantal fooien gevoelig verminderd in deze coronatijd. “Het zijn enkel de vaste klanten die nog wat drinkgeld achterlaten. Ik vermoed dat ook na corona de mensen zullen blijven betalen met hun bankkaart, die gewoonte is snel ingeburgerd. Het is trouwens veel gemakkelijker geworden, nu je met je kaart contactloos kan betalen. Ik vrees dat de periode van cash geld definitief aan het verdwijnen is”, aldus Karel Hessels.

Nederlanders verbazen

“Er is wel een duidelijk verschil te merken, al naargelang de nationaliteit van de toeristen. De Amerikanen, die we nog voor een tijdje niet meer zullen zien in Brugge, zijn op vakantie altijd erg gul. Maar ook de Nederlanders geven fooien. Je zou ervan verbaasd staan omdat het cliché wil dat ze gierig zijn. Dat zijn ze helemaal niet als ze een citytrip naar Brugge ondernemen.”

Vrekkige Fransen

“De Fransen daarentegen zijn erg karig met hun drinkgeld, net als de Spanjaarden en nogal veel landgenoten. Zij hebben geen cash op zak en tasten vaak bij wijze van verontschuldiging in hun broekzak, in een vergeefse zoektocht naar klutters . Maar de Engelsen geven, als ze tevreden zijn over het eten en de service, een royale fooi”, besluit Karel Hessels.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier