Miranda (55) bakt 1.000 kilogram gratis friet: “We willen iets terugdoen”

Miranda is nog een van de echte: ze is in de frituur aanwezig van 9.30 tot 22.30 uur. © JH
Redactie KW

Miranda Meseure (55) viert een jubileum in haar frituur met 1.000 kilogram gratis friet voor haar klanten. “Dat is een pak om te trakteren, ja, maar onze klanten zijn ons al die jaren heel trouw gebleven.”

Frituur De Katrolle ligt in De Katrol, een gehucht in het West-Vlaamse Zonnebeke. “Graan werd vroeger via een katrol naar boven gehesen bij een café in de buurt.” Miranda Meseure (55) hoefde niet ver te zoeken naar een naam voor haar frituur. “We bestaan intussen bijna tien jaar en dat willen we vieren. We delen driemaal gratis frietjes uit: in het Weekend van de Klant op 5 en 6 oktober, in de Week van de Friet van 8 tot 15 november en op tweede kerstdag voor al wie zich alleen voelt. Voor elke actie voorzien we ongeveer driehonderd kilogram frietjes, wat dus neerkomt op een totaal van zo’n duizend kilogram. Dat is een pak om te trakteren, ja, maar onze klanten zijn ons al die jaren heel trouw gebleven. Dus we vinden dat we eens iets mogen terugdoen.”

Vet verversen

“Er zijn frituristen die pas om 11.30 uur opengaan en stoofvlees uit een emmertje gieten in hun bain-marie, maar Miranda is nog een van de echte: ze is in de frituur aanwezig van 9.30 tot 22.30 uur. Ze bereidt alles met veel liefde en warmte”, stelt haar partner Johan Haegeman (54). “Wat heel belangrijk is: het vet tijdig verversen. Miranda doet dat meerdere keren per week. Een kostelijke operatie, maar dan krijgen klanten mooie, gele frietjes en hebben ze na het eten geen zwaar gevoel in de maag.”

De frituriste doet meer dan frieten bakken. Ze is bijvoorbeeld erg trots op haar verse salades. “We hebben heel wat verse gerechten, waaronder stoofvlees en vol-au-vent. Er is ook een kleine kaart met warme gerechten die we maandelijks afwisselen, zoals steaks en visgerechten, afhankelijk van het seizoen.”

Betaalbaar eten

De Katrolle heeft een gevarieerd cliënteel. “Vrijdagnamiddag moet ik mijn borstel bovenhalen. Dan komen er veel werkmannen, die op het einde van de week iets komen eten met een aperitief. En dan heb ik een vuilblik vol aarde, maar dat geeft niet hoor. Ze moeten ergens kunnen gaan hé. Vrijdagavond hebben we vooral afhaal van mensen die van het werk komen en niet meer willen koken. Op zondag komen een pak gepensioneerden hier hun steakske eten met een glas wijn erbij, op het gemak. Met mijn frituur-eethuis was het altijd mijn bedoeling om betaalbaar eten te bieden aan de mensen, iedereen kan komen. Als ik een beetje verdien, is dat genoeg.”

“Miranda heeft lang geweigerd om haar prijzen aan te passen na corona, hoewel de prijzen voor bepaalde snacks toen verdubbeld zijn”, aldus Johan. “We doen regelmatig wel eens acties en proberen onze klanten te verwennen. En kijk eens wat je hier krijgt voor een kleintje: Miranda giet frietjes op het bakje tot zo hoog ze kan.” De talloze uren in de frituur vergen opofferingen. “Ons sociaal leven is nul. Het beperkt zich tot zelf eens gaan eten op maandag.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier