Er is lang over gediscussieerd, maar op zaterdag 8 mei mogen de terrassen aan de kust en elders weer open. Voorlopig wordt regen voorspeld, maar dat houdt de uitbaters niet tegen. De meesten staan te popelen om weer te openen, na de maandenlange sluiting. Heel wat steden en gemeenten steunen de horeca door een uitbreiding van de terrassen te voorzien. In Oostende worden zelfs twee straten helemaal verkeersvrij gemaakt. Oostende wordt dus één groot terras.
Normaal zijn er in Oostende 75 seizoensgebonden terrassen van 15 maart tot 30 september, bovenop 233 permanente open terrassen. Maar daarnaast zijn tot op vandaag 128 aanvragen voor zogenaamde ‘coronaterrassen’ goedgekeurd. Op de agenda van het schepencollege staan bovendien nog heel wat aanvragen, die ook zullen worden goedgekeurd. Normaal gezien telt Oostende dus 308 terrassen, maar tegen 8 mei komen er alles samen nog 179 extra.
Speciaal voor de coronaterrassen worden voetpaden, parkeerplaatsen, stukken straat… ingenomen. Enkele straten worden tijdelijk verkeersvrij gemaakt: de Kapucijnenstraat en de Dwarsstraat.
Terrasbelasting
Er is nog geen beslissing genomen over de terrasbelasting voor 2021. “De stad stuurde nog geen aanslagbiljetten uit, aangezien de terrassen er nog niet staan”, klinkt het. “Vorig jaar werd de terrasbelasting met 25 procent verlaagd vanaf 1 januari 2020 en werd nog een bedrag ter waarde van drie maanden taks afgetrokken voor de eerste lockdown. Voor 2021 kunnen horeca-uitbaters wel, net zoals in 2020, een kosteloze uitbreiding vragen van hun terras.”
Ook Toerisme Oostende steunt de handelaars bij de opening van de terrassen. “Er komt een campagne op onze sociale media”, vertelt Pieter Hens. “Vorig jaar pakten we uit met de talkshow Hotel Marcel, waarin Marcel Vanthilt verschillende Oostendse ambassadeurs uitnodigde. Dat herhalen we dit jaar, maar dan als Terras Marcel. Drie weken lang maken we een talkshow vanop verschillende Oostendse terrassen.”
Verder pakt het Economisch Huis uit met de campagne ‘Gezocht: horeca helden Oostende’, die mensen wil aanzetten om een job te zoeken in de horeca. De campagne werd opgezet in nauwe samenwerking met Horeca Middenkust, zal zeven weken lopen op sociale media en tevens zichtbaar zijn via straataffiches, dit tot zeker begin juli 2021.
Op parking
Sarah Rouzée (38) van café De Volksbond in de Kanunnik Dr. Louis Colensstraat maakt dankbaar gebruik van de uitbreiding van de terrassen. “De Volksbond is een grote zaak, maar ons terras is heel klein. Wij breiden daarom uit naar de parking van het ACV en de CM. Omdat die parking in de week gebruikt wordt, kunnen we enkel op vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen openen. Uiteraard had ik liever binnen ook meteen geopend, maar het is een begin.”
“Wij hebben veel vaste klanten”, gaat Sarah verder. “Zij kijken uit naar de heropening. Omdat ik een ouder cliënteel heb, zullen de meesten intussen gevaccineerd zijn. Dat maakt een verschil met de vorige opening, want toen waren wel nog wat mensen bang om te komen. Ik kijk er zelf ook naar uit. Het is veel beter dan hele dagen thuis zitten ( lacht ). Hopen dat het weer meezit.”
Moeilijk inschatten
Ook op de zeedijk is het alle hens aan dek om de terrassen klaar te krijgen. Fauve Haegebaert (26) maakt zich op voor een nieuwe start in haar zaak Fauvisme op de dijk in Mariakerke. “Ik startte hier eind 2018, dus had ik gelukkig nog een volledig normaal jaar. Daar ben ik wel blij mee.”
De tearoom-brasserie bleef tijdens de lockdown takeaway aanbieden. “Dat liep goed”, vertelt Fauve. “Zeker in de eerste lockdown. Maar nu ben ik blij dat ik mijn terras mag openen, hoor. Ik hou heel erg van sociaal contact en dat was nu wel minder. Ik zag de klanten wel bij de takeaway, maar dat is iedere keer hetzelfde babbeltje. De klanten misten het, je voelt dat ook.”
Fauve breidt haar terras een groot stuk uit tot op de zeedijk zelf. “Spannend, want ik kan niet goed inschatten of er veel eters zullen zijn. Ook als het regent, wacht ik nog af wat het zal geven. Toch kijk ik er vooral naar uit. En zelf ga ik ook eens een terrasje doen, ja. Ik werkte al die jaren zoveel dat daar geen tijd voor was, maar nu wil ik eens mijn collega’s steunen”, lacht ze.
Echt gemist
In de Langestraat maakt ook Lien Ryckewaert (33) zich klaar voor de opening van haar terras. “Vorige zomer opende ik een pop-upbar, Matuvu”, vertelt ze. “Het was nooit de bedoeling om een pop-up te openen, maar door de eerste lockdown was de zaak nog niet helemaal klaar en besloten we om toch iéts te doen.” Uiteindelijk was Matuvu open van augustus tot oktober, mét coronamaatregelen uiteraard. “Er heeft hier nog nooit iemand aan de bar gezeten en er is nog nooit gedanst.”
Lien Ryckewaert (Sous-sol): “Door de lockdown heb ik beseft dat ik dit graag doe”
Toch is Lien vooral heel blij dat ze weer mag openen. “We veranderen de naam van Matuvu naar Sous-sol. Deze keer geen pop-up, maar een bar die blijft. Ik ben zeker tevreden dat ik weer mag openen. Op mijn terras heb ik ruimte voor zes tafels van vier, en ik zorg ook voor strandstoeltjes met parasols. Ik zie het zitten. Door de lockdown heb ik beseft dat ik dit heel graag doe, want ik heb het echt gemist. Kijk, zo heeft zo’n periode toch nog een voordeel ( lacht ).”
Niet iedereen opent terras: “We willen risico niet nemen”
Hoewel heel wat uitbaters staan te popelen om hun terras te openen, zijn er ook zaken die besluiten om gesloten te blijven. Niek Calcoen van Bar-Resto TAO in de Langestraat wacht tot hij volledig mag openen. “Deze beslissing is redelijk persoonlijk”, vertelt hij. “Momenteel zitten wij met de werken aan de voormalige ciné Rialto, aan de overkant van de straat. Van maandag tot vrijdag is er hier dus heel wat stof en lawaai. Niet echt aangenaam als je op een terras zit. Bovendien is er na 17 uur geen zon meer op ons terras. Als we dan enkel de zaterdag en zondag kunnen openen, rekening houdend met wisselvallig weer… Dat is te veel risico. Het is niet dat we geen zin hebben, zeker niet. We staan te springen. Maar dan doen we het liever meteen goed, in plaats van half-half”, geeft Niek nog mee.
Ook Vida Acquaro van restaurant Marina aan de Hendrik Baelskaai opent nog niet. “Wij hebben geen terras. Ik heb getwijfeld of het de investering waard is, maar hier is gewoon te veel wind. Dit is echt een open vlakte. Wat ik allemaal zou moeten doen om het windstil te maken… Ik denk trouwens ook dat de meeste van onze klanten houden van de setting binnen. Een terras zou meer geschikt zijn voor de apero of koffie nadien, minder voor het dineren zelf.”
Vida doet wel nog altijd takeaway: “Maar eerlijk gezegd, het is een emotionele rollercoaster. Ik slaap heel slecht. Ik begrijp dat veel collega’s wel kunnen openen. Ik gun het hen ten volle, want het is heel zwaar. En de eventsector heeft het nog zwaarder. Maar als ik kijk naar mijn omzet van takeaway tegenover een gewoon jaar… Het is heel zenuwslopend. Hopelijk krijgen we binnenkort positief nieuws.”
Cheers breidt zijn terras gevoelig uit
Johnny Dildick is al 22 jaar uitbater van Brasserie-Tearoom Cheers in de Adolf Buylstraat, op de hoek met de Madridstraat. Hij opent zijn terras op zaterdag 8 mei en breidt dat gevoelig uit.
“Normaal gezien heb ik plaats voor 60 mensen, nu voor 80 personen. Al is dat wel minder met de coronamaatregelen. Er moet nog voldoende plaats zijn tussen de tafels natuurlijk. Dus het zal ongeveer 40 plaatsen op mijn gewoon terras zijn en 35 met het coronaterras. Dat terras bevindt zich op de hoek van het Madridstraat”, klinkt het.
Johnny kijkt ook al verder dan de coronaperiode. “Omdat ik dat terras op de graag permanent zou behouden, heb ik een aanvraag gedaan bij het stadsbestuur. Het zal wel iets kleiner zijn dan nu, maar ik wil het graag houden. Ik apprecieer het ten zeerste dat we een extra coronaterras mogen plaatsen van de stad Oostende. De Adolf Buylstraat is ook helemaal opnieuw aangelegd, een geluk bij een ongeluk dat het net tijdens onze sluitingsperiode was.”
Kunnen niet wachten
“We kijken er heel erg naar uit om weer open te gaan. We hebben al eens even ons terras opgesteld en kregen massa’s reacties van passanten die niet kunnen wachten om iets te komen drinken. Op ons vast terras voorzien we verwarming, ideaal voor als je iets wil eten, maar geen zin hebt om in de kou te zitten. Ik heb ook speciaal iemand extra in dienst genomen, want het is toch een extra afstand. Ja, we kijken er naar uit.”
De terugkeer van de terrassen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier