Marelec investeert in nieuw gebouw in Nieuwpoort
Op dinsdag 30 april 2024 legde de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, de eerste steen voor het nieuwe gebouw van Marelec in de Westendelaan te Nieuwpoort, in aanwezigheid van burgemeester Geert Vanden Broucke en het voltallige Schepencollege. “Dat men hier te Nieuwpoort toch wel een bijzondere wereldspeler in huis heeft en dat die hier blijft, maakt me blij,” zei de gouverneur.
“Marelec is niet de afkorting van Marcel Electric, zoals ons vader graag dacht”, lacht Katrien Rommelaere, “maar de afkorting van Marine Elektronica”. Dat verwijst naar de historische activiteiten van het 40 jaar oude bedrijf: trekkrachtsystemen voor visserijschepen. De activiteit van het West-Vlaamse bedrijf evolueerde gaandeweg naar hoogtechnologische snij- en sorteersystemen voor voedselverwerkende bedrijven uit de visserij- en pluimveesector. Tot in december 2022 was Marelec in handen van zijn zaakvoerders Piet en Katrien Rommelaere, die het samen met hun vader, Marcel Rommelaere, in 1983 oprichtten. De Amerikaanse groep Duravant kocht eind 2022 de West-Vlaamse producent van snij- en sorteermachines. “Duravant maakt technische apparatuur en automatiseringsoplossingen voor voedselverwerking, verpakking en de behandeling van materialen. De groep uit Illinois (VS) is in handen van de investeringsreuzen Warburg Pincus en Carlyle,” legt Joeri De Vriesere managing directeur uit.
Marelec is marktleider in zijn niche in België. Het exporteert het gros van zijn productie naar alle uithoeken van de wereld.
“In een tijd waarin economische groei en innovatie van onschatbare waarde zijn, is het altijd goed nieuws wanneer een bedrijf investeert in uitbreiding en vooruitgang. Dit is precies het geval met Marelec, een wereldspeler in hoogtechnologische voedselverwerking, die nu investeert in een nieuw gebouw in Nieuwpoort,” zei gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen in zijn toespraak. “Het bezoek aan Marelec heeft toch op mij indruk gemaakt,” verklaarde hij. “En wat mij toch wel enorm charmeert, is dat men die uitbreiding en bijhorende investering hier opnieuw doet in Nieuwpoort.“
De markt van intelligent snijden
Marelec staat bekend om zijn geavanceerde sorteer- en portioneermachines, die een cruciale rol spelen in de voedselverwerkingsindustrie, met name in vis, vlees en pluimvee. “Wij bouwen hier sorteer- en portioneer-machines voor de voedingsindustrie,” legt oprichter Piet Rommelaere uit. “Dat zijn intelligente machines, die bijvoorbeeld zalm in moten van 200 gram correct gaan snijden. We investeren twaalf miljoen euro in de nieuwbouw omdat we sterk geloven in de toekomst van het bedrijf.” Managing director Joeri De Vriesere, vervolgt: “Ons bedrijf speelt een cruciale rol in het zorgen dat vlees, gevogelte en vis in de juiste hoeveelheid verpakt in de supermarkt terechtkomen. Op de Redanweg hebben we geen ruimte meer voor uitbreiding, vandaar deze investering op de oude site van Brusselle.”
Met een huidig werknemersbestand van 150 mensen is Marelec al een aanzienlijke werkgever in de regio. Maar met de geplande uitbreiding, die een nieuwe faciliteit van bijna 10.000 vierkante meter omvat, wordt verwacht dat het aantal werknemers kan verdubbelen. Deze uitbreiding omvat een werkplaats van 7.000 vierkante meter en 3.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Opmerkelijk is dat het voorste gedeelte van de nieuwbouw zich in Nieuwpoort bevindt, terwijl het achterste deel zich in Middelkerke bevindt. “Dit brengt een extra uitdaging met zich mee. De omgevingsvergunning moest worden verleend door de provincie, terwijl we voor de rioleringsvergunning zowel bij het stadsbestuur van Nieuwpoort als bij het gemeentebestuur van Middelkerke moesten aankloppen,” legt Piet uit. Wat er na de verhuizing midden volgend jaar met het huidige bedrijfsgebouw zal gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk.
“We willen Marelec verder laten groeien naar de toekomst toe en zorgen voor een flexibele productie in een modern, innovatief en groen gebouw hier in Nieuwpoort,” zegt Piet Rommelaere. “De knowhow en de mensen zijn hier, de expertise, de 40 ingenieurs zijn van Nieuwpoort of Vlaams, en we willen dat sowieso hier houden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier