Lintsie gaat in zee met Hoppie: oud-uitbaatster van Lagaar wordt mee het gezicht van l’Abattoir

Café l’Abattoir ondergaat momenteel nog een metamorfose, dus gingen Lintsie Vansteenkiste en Hein ‘Hoppie’ Dekiere op de foto in de deuropening. © WVS
Wouter Vander Stricht

In Izegem gaat op vrijdag 1 maart café l’Abattoir opnieuw open. David Stekelorum kocht het pand dat momenteel een make-over ondergaat. Hein ‘Hoppie’ Dekiere (57) wordt de nieuwe uitbater. Maar met Lintsie Vansteenkiste (51) vond hij een bekend horecagezicht om overdag het café te runnen. De (voor)avondshift zal dan telkens voor Hoppie zelf zijn.

Group Dylectro is op dit moment nog letterlijk bezig om volkscafé l’Abattoir in een nieuw kleedje te steken. Deadline is vrijdag 1 maart, dan gaat het café opnieuw open. Het was David Stekelorum, die met café’s Ariba (Sint-Pietersstraat) en De Wandeling (Ardooie) nog twee horecapanden in handen heeft, die het op de kop wist te tikken. Om de zaak te runnen, lokte hij Hoppie terug naar Izegem. Die had ruim 20 jaar café ’t 25ste Uur tussen de twee markten in Izegem gerund vooraleer hij met café ’t Plectrum verhuisde naar de buren en ook met café Den Beer in Meulebeke het buiten de Izegemse stadsgrenzen zocht.

Maar aan het avontuur in Den Beer komt straks een einde. De lokroep van Izegem bleek ook te groot. “Pas op, ik heb me daar gejeund en leerde er ook heel wat toffe mensen kennen. Maar in je eigen stad werken, is toch nog net iets anders.”

Pak horeca-ervaring

Hoppie zal in l’Abattoir de hele late uurtjes vermijden. “Maar ik zal in de vooravond starten aan mijn shift en in het weekend mag dat al eens na middernacht zijn als hier volk blijft hangen.”

Maar om de ‘dagshift’ voor haar rekening te nemen, kon Hoppie Lintsie Vansteenkiste strikken. Zij heeft tonnen ervaring in de horeca. En onderstreept ook hetgeen Hoppie hiervoor poneerde. “Ik heb ooit een maand in Rumbeke gewerkt, ook ik wilde terug naar Izegem.” Haar horecacarrière startte al op erg jonge leeftijd. “Mijn ma ging helpen in de Koetsier langs de Rijksweg in Lendelede. Nadat ik afstudeerde, ben ik daar ook aan de slag gegaan en ben daar ook gebleven tot de zaak uiteindelijk sloot. Ik heb dan zeven jaar in Bistro Vincent gewerkt en hield ook drie jaar zelfstandig De Brasserie open.”

Maar de meesten zullen haar nog kennen als de waardin van Kaffee Lagaar. “In april 2011 zijn we daar gestart, negen jaar later zouden we stoppen. Maar corona deed er ons nog 14 dagen eerder de stekker uittrekken.”

“We zijn nog niet open en toch hebben we al enkele clubs”

Lintsie was ook 2,5 jaar aan de slag in de boetiek van het Bierkasteel. “Toen het daar eindigde, had ik niet echt meteen een job in de horeca voor ogen. Maar de aanbiedingen die ik kreeg, waren… uit de horeca.”

Hoppie en Lintsie kennen elkaar natuurlijk al als gewezen collega’s. “Toen ik eens bij haar in Lagaar zat en me voorstelde, zei ze dat ze niet graag naar mijn café kwam”, knipoogt Hoppie. “Maar haar dochter kwam al bij mij en sindsdien was ze ook elke zondagavond op post in ’t 25ste Uur.”

Lintsie gaat dus nog eens een horeca-avontuur aan. “Maar ik zal hier vooral overdag actief zijn, Hoppie zal de latere uurtjes voor zijn rekening nemen. Zondag en maandag zijn mijn vrije dagen.” Op zondag zijn Frederik Depoortere en Kimberly Vanhecke ook op post. “En het team zal nog bestaan uit een aantal flexi’s”, oppert Hoppie.

Groot terras mogelijk

Sluitingsdagen zullen er niet zijn. “Op woensdagvoormiddag blijven we wel gesloten, maar gaan we in de namiddag om 14 uur open. Alle andere dagen openen we om 10.30 uur en blijven we doorlopend open.”

Ondertussen vonden al wat verenigingen, twee kaartclubs en een wielertoeristenclub de weg naar l’Abattoir. “We willen er een gezellig praatcafé van maken. Aan de structuur van het café verandert er niet zoveel, we hebben geen muren weggebroken. Maar voor de rest komt alles in een nieuw kleedje te zitten. De toog is ook zowat dubbel zo lang geworden en is aan beide zijden open. We hebben hier ook ruimte voor een groot terras.”

Lintsie en Hoppie zien het alvast allebei zitten. “We gaan hier samen met pensioen gaan”, lacht Lintsie. Hoppie: “Ik hoop dat hier minstens zes jaar open te houden, dan zal ik al 63 jaar zijn. Maar als ik me dan voel zoals ik me nu voel, dan gaan we gewoon nog verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier