De voorbije jaren was het voor de vele restaurants, cafés en hotels moeilijk om voldoende personeel te vinden om de drukke zomerdagen te overbruggen. Ook voor deze zomer zijn er nog heel wat vacatures. Toch zijn er ook ondernemers die het op een andere manier oplossen en met een grote poule jobstudenten werken. “Je moet je personeel tegenwoordig extra in de watten leggen en heel meegaand zijn. Als ze naar een festival willen, dan doen ze maar.”
“Ik wil komen werken, maar alleen op deze dagen.” Dat jongeren kieskeurig zijn over welke dagen ze willen werken, is al lang geen uitzondering meer in de horecasector aan de kust. Maar de uitbaters zijn ondertussen al blij als ze überhaupt iemand hebben.
“Maar sommige weekends vinden we gewoon niemand meer”, zegt Yves Van Moorter, voorzitter Horeca West-Vlaanderen en uitbater van Restaurant Uilenspiegel in Wenduine. Eind mei waren er bij de VDAB 219 vacatures voor jobstudenten in alle kustgemeenten samen. Dat ligt in de lijn van vorige jaren. “Het is een algemene trend dat er minder jobstudenten voor de horeca kiezen. Er zijn andere jobs waarbij ze niet ‘s avonds of in het weekend moeten werken. Ze willen ook niet meer één periode aan een stuk werken. Voor sommige weekends vind je gewoon niemand omdat de jongeren bijvoorbeeld naar een festival willen gaan”, zegt de horeca-uitbater. Het gevolg? “Soms zitten we met de handen in het haar en is het afwachten hoe we het zullen bolwerken. Veel collega’s moeten hun openingsuren beperken of een extra dag sluiten. Als je geen personeel hebt, heb je gewoon geen andere keuze.”
Keuken is probleem
Zelf gebruikt hij een poule van 20 jobstudenten. “Voor de zaal heb ik nog genoeg studenten die willen komen, vooral de keuken is een probleem. Tegenwoordig moet je een ruime poule hebben om te garanderen dat je op bepaalde weekends voldoende personeel hebt. Ik heb wel geluk dat de meeste van mijn jobstudenten hier starten aan 15 à 16 jaar en blijven tot ze afstuderen. Als je eerlijk en correct bent, dan blijven ze over het algemeen wel terugkomen”, vertelt de uitbater van restaurant Uilenspiegel.
Planning
Sofie Vandamme van Hotel Sol Cress in Koksijde is nog op zoek naar een jobstudent voor de maand juli. “Het begint nu inderdaad wel te dringen. In vergelijking met vorige jaren komen er ook geen studenten langs om zich aan te bieden”, aldus Sofie. Volgens de hoteluitbaatster is het tekort aan jobstudenten groter geworden na corona. En de nieuwe vakantieperiodes in Wallonië hebben het probleem alleen maar groter gemaakt. “Begin juli en eind augustus vind je al niemand meer.”
“De jongeren van nu willen een beetje geld verdienen, maar vooral ook genieten” – Bart Boelens
Als Sofie niemand vindt moet ze het gat zelf dichten. “Als we geen jobstudenten vinden, moeten we zelf harder werken en doen wat we kunnen. We kunnen enkel maar hopen dat er nog iemand komt binnenwaaien.” De onderneemster ziet als oorzaak vooral dat jongeren niet meer zoveel willen werken. “Ik hoor dat ook bij de collega’s op de zeedijk. Iedereen heeft hetzelfde probleem. En als ze wel willen werken, hebben ze een lijst met dagen waarop ze willen komen. Dat maakt het veel moeilijker om een planning op te maken.”
De vraag is wat er kan gedaan worden om opnieuw meer personeel richting horeca te krijgen. “We hebben vanuit Horeca Vlaanderen al een samenwerking met onder meer Horeca Forma om opleidingen te geven. Er waren onlangs redelijk wat deelnemers. Dat is al goed, maar niet iedereen durft dan ook effectief de stap te zetten om te beginnen in de horeca. Ze starten door de opleiding wel met een beter gevoel. Ze hebben al wat ervaring opgedaan en kennen zo het reilen en het zeilen al wat”, zegt Yves Van Moorter nog.
Personeel verwennen
Volgens Bart Boelens, die een hotel, café en strandbar uitbaat in Oostende is er een nieuwe manier van werken bij jobstudenten. Ook hij speelt daar op in door met een poule van 60 studenten te werken. “Ik heb geen fulltime jobstudenten meer. Ik heb er 60 in mijn poule en daarvan zijn er misschien twee die een volledige maand werken. De jongeren van nu willen een beetje geld verdienen, maar als ze iets verdiend hebben willen ze vooral ook genieten”, vertelt Boelens. Het leven is nochtans een pak duurder geworden en ook jongeren worden met veel uitgaven geconfronteerd. “Ik ging vroeger twee maanden werken in de zomer. Toen ik 16 jaar was, kocht ik met mijn eigen centen een brommer. De kinderen van nu krijgen echter veel meer van thuis uit. Het leven is dus vooral duurder geworden voor de ouders.”
Als ondernemer probeert hij water bij de wijn te doen. “Je moet je personeel tegenwoordig verwennen. Ik ben daarom heel meegaand: als ze naar een festival willen, dan is dat voor mij geen probleem. Vooral tijdens de festivalweekends is het dan ook zoeken naar voldoende personeel, maar ik kan op zo’n moment nog altijd rekenen op mijn poule van flexi-medewerkers.” Hij bevestigt wel dat het moeilijker geworden is om jobstudenten te vinden. “In het voorjaar was er niet veel werk voor jobstudenten. Ik heb bijvoorbeeld nog niemand nodig gehad. Dat zorgt er natuurlijk ook soms voor dat sommige jobstudenten afhaken en ergens anders een studentenjob zoeken. Mijn team voor de zomer is echter wel volledig. Ik mag dus persoonlijk zeker niet klagen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier