Knokke-Heistse strandbars wacht vanaf 2026 een openbare aanbesteding
Volgens de Europese wet van mededinging die in 2019 van kracht werd, wacht de strandbars in Knokke-Heist straks een openbare aanbesteding. “Dit is oud nieuws. In september 2019 stelden we met het gemeentebestuur de uitbaters van de strandbars al op de hoogte. Wij voorzagen toen een overgangsperiode van 7 jaar zodat de uitbaters zich voldoende kunnen voorbereiden. Die overgangsperiode loopt op 31 december 2026 ten einde”, aldus bevoegd schepen Anthony Wittesaele.
“Een open brief op Facebook van een stranduitbater maakt van oud nieuws, nieuw nieuws”, aldus Wittesaele die verwijst naar een bericht van Olaf Jacobs, uitbater van De Siesta Beach.
“Steeds worden ons strengere regels opgelegd omwille overlast terwijl wij enkel streven en investeren in kwaliteit en hospitality. De twee covid-seizoenen en het slechte weer deden ons geen goed. Het is keihard knokken om het hoofd boven water te houden en desondanks blijven investeren in kwaliteit. We zijn gebonden aan een lastenboek die steeds dikker werd niet in ons voordeel. Mijn vraag aan het huidige bestuur: kan ons lastenboek herbekeken worden. Zodanig dat oudere stranduitbaters het roer kunnen doorgeven aan een jongere generatie en kan er rekening gehouden worden met hun toekomst”, aldus Olaf Jacobs op Facebook.
“Juist met die toekomst hebben we rekening gehouden door een overgangsperiode tot 2026 in te lassen”, gaat Wittesaele verder. In Blankenberge hebben ze de wet op de mededinging meteen toegepast. Daar moesten de stranduitbaters tegen mekaar opbieden. Dat leidde onder andere tot prijsafspraken en is er nog een gerechtelijk onderzoek lopende. Ook in Nieuwpoort werd al tegen mekaar opgeboden. Met de overgangsperiode geven we de uitbaters van strandbars gedurende 7 jaar tijd om de nodige afschrijvingen te doen en hen voor te bereiden op openbare aanbestedingen. De uitbaters weten wat hun te wachten staat. Alles staat in het huidige lastenboek van de strandbars. Er is een overgangsperiode voorzien tot en met 2026. Daarna wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de strandbars en zal men moeten bieden. Meer kunnen we als gemeentebestuur niet doen. Vergeet niet dat het strand openbaar domein is. Momenteel betalen uitbaters tussen de 20.000 en 30.000 euro per jaar, afhankelijk van de locatie Wat straks de condities zullen zijn is nog niet duidelijk. Dat is werk voor het college in een volgende legislatuur. Maar het lijkt me evident dat in het lastenboek straks ook ervaring en garantie op kwaliteit een hoofdrol zullen spelen. Daardoor kunnen de huidige stranduitbaters een streepje voor krijgen.”
Omdat de watersportclubs vergund zijn door het Vlaams Gewest, dikwijls voor tientallen jaren, ontsnappen zijn straks aan de openbare aanbesteding.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier