Juridische onduidelijkheid over voortbestaan van café St-Job: En plots is Ronny’s lot onzeker

© (Foto KDS)
© (Foto KDS)
Redactie KW

Ronny Laverge, al dertien jaar de uitbater van café St-Job, zit met de handen in het haar: is het café nu verkocht of niet? En aan wie? En mag de zaak blijven bestaan? Ronny lijkt de speelbal in een ingewikkeld verhaal over een getekend compromis en een nog niet gebruikt recht van voorkoop.

Omer Soubry, van de verkopende partij ‘Coöperatieve Werkliedenbond Moed en Vlijt’, bevestigt dat het compromis getekend is met de uitbaters van de nachtwinkel, Kulwinder Singh en Rakhi Kaur. Die zijn ervan overtuigd dat de koop rond is: “We hebben het compromis ondertekend en het voorschot is betaald.”

Vastgoedkantoor Glorieux is niet in zijn nopjes met de gang van zaken: “We behandelen de koop zoals het moet. Er is niets verkeerds aan. We verkopen panden aan kopers, ongeacht hun afkomst, religie of wat dan ook. Gewoonlijk zijn de klanten tevreden, maar hier is veel ophef en geroddel.”

Zomaar een sticker

Om het even wie het koopt, het zal de toekomst bepalen van uitbater Ronny Laverge en Marie-Anne Dhont, die boven het café wonen maar blijkbaar de enigen zijn die van niets weten. “Ik hoor veel, zeer veel, maar begrijp er niets van. Ik doe tevergeefs pogingen om het vastgoedkantoor Glorieux aan de lijn te krijgen. Geen gehoor”, vertelt de zwaar geïrriteerde Ronny. “Weet je dat brouwerij Bockor er ook niets van afwist? Ik sta ‘s morgens op en er hangt een sticker ‘verkocht’. Ik heb die weggenomen tot er duidelijkheid is.”

Ik sta machteloos. Ik ben 61. Waar vind ik nog werk?

Op de website van Glorieux staat het café nog altijd te koop. “Het is niet netjes, van de grote heren”, zegt Ronny. “Ik baat het café al dertien jaar uit en plots overkomt mij dit. Ik sta machteloos. Ik ben 61 jaar en heb een uitbatingscontract tot 1 april 2023. Waar moet ik nog werk gaan zoeken, op mijn leeftijd?” Ronny is niet van plan van om dit op zijn beloop te laten.

Addertjes

Maar er zitten adders onder het gras. Er is een handelshuurcontract tussen de café-uitbater en brouwerij Bockor, er is een huurcontract tussen Bockor en de eigenaar/verkoper ‘Coöperatieve Werkliedenbond Moed en Vlijt’, er is een voorkooprecht voor de brouwerij, én er is daarbovenop al een ondergetekende compromis.

Als de huidige huurder – brouwerij Bockor – gebruikmaakt van het ‘recht op voorkoop’, kan die zich het café alsnog toe-eigenen voor dezelfde prijs als het bod van Singh en Kaur. Dan is het compromis met de nachtwinkel nietig en zijn de uitbaters van St-Job tevreden.

Als Bockor het pand niet koopt, dan wordt het pand toegekend aan Singh en Kaur. Ook hier rijst een probleem: er loopt nog een handelscontract met de uitbater, tot 1 april 2023. Als Singh en Kaur het café kopen als investeerders, kan het café ‘in principe’ openblijven tot halfweg 2022. Een handelscontract heeft een opzegtermijn van minimum een jaar, maar niet als ze een deal sluiten.

Als Singh en Kaur het pand zelf in gebruik willen nemen, dan is de opzegtermijn één jaar. De plannen van het duo om er een restaurant te openen in het voorjaar 2022 komen hierbij in het gedrang.

Zoals de kaarten nu liggen, gaat St-Job in de eerstkomende maanden niet dicht. Wellicht valt pas in 2022 het doek. Tenzij er alsnog onderlinge deals worden gemaakt… Kortom, het zijn en blijven zorgelijke tijden voor uitbater Ronny en Marie-Anne. (Carlo Herpoel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier